Kawa ta jest najczęściej uzyskiwana z odmian Burbon, Caturra, Pache. Plantacje usytuowane są na żyznych glebach bogatych w glinkę laterytową, która jest wyjątkowo odżywczym podłożem pod uprawy. Plony zbierane są ręcznie, metodą selektywną polegającą na kilkukrotnym obchodzeniu plantacji i zbieraniu wyłącznie dojrzałych owoców. Kawa z Santa Rosa zaliczana jest do najszlachetniejszych na świecie. Napar z niej jest wyrazisty i mocny, może poszczycić się jedwabistością i wyjątkowa równowagą, z wyraznymi nutami orzecha włoskiego, śliwki i kakao.
- Kraj: Gwatemala.
- Lokalizacja: Santa Rosa.
- Odmiana: Bourbon, Caturra, Pache
- Obróbka ziaren: myta.
- Wysokość (m n.p.m.): 1350.
Metoda zaparzania: Kawa będzie świetnie smakowała zaparzona w ekspresie kolbowym, przelewowym, automatycznym, we french pressie oraz metodą tradycyjną. Najbardziej jednak polecamy ją do kawiarki (moka pot).