Owocowa i zrównoważona oliwa z oliwek extra virgin z Centonze to prawdziwy smak Sycylii. Powstała z mieszanki oliwek pochodzących z wyspy, takich jak Nocellara del Belice, Cerasuolo i Biancolilla. Oliwki uprawiane są w posiadłości Case di Latomie w południowo-zachodniej Sycylii, regionie tak znanym z oliwy z oliwek, że jest ona chroniona certyfikatem IGP. Ochrona ta podkreśla szczególny charakter oliwy z oliwek z tego obszaru, która jest intensywnie aromatyczna, głęboko zielona, z nutami ziołowymi i owocowymi.
Od 1953 roku rodzina Centonze produkuje oliwę w oszałamiającym Case di Latomie, historycznym kamieniołomie, który stał się gajem oliwnym. To tutaj starożytni Grecy, którzy okupowali Sycylię, wydobywali duże bloki tufu na potrzeby budownictwa, a ich ślady pozostały starożytnych ruinach, które są obecne w gaju. Był to jeden z pierwszych obszarów w basenie Morza Śródziemnego, gdzie miała miejsce uprawa oliwek. Dziś prawdziwie starożytne drzewa oliwne rosną w harmonii ze starożytnym tufem, zakręcając się wokół i w poprzek murów i wciąż owocując. Jest to piękny krajobraz, który istnieje poza czasem.
Centonze są wiernymi strażnikami tego wyjątkowego miejsca, aby można było się nim cieszyć i doceniać przez kolejne wieki. Ich oliwki są zbierane ręcznie, aby uchwycić każdą z nich u szczytu smaku. Każda kropla ich niezwykłej oliwy przekazuje esencję historii Sycylii.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.