Oliwa z oliwek extra virgin BIO Centonze Nocellara del Belice powstaje z wytłoczenia pojedynczej odmiany oliwek Nocellara del Belice. Wybraliśmy ją, ponieważ jest produkowana z ekologicznych oliwek uprawianych wyłącznie w posiadłości Case di Latomie. Wyróżnia się średnim, okrągłym i pełnym owocowym smakiem oraz szczególną gęstością i welonem. Jego zapach przypomina świeże oliwki z przyjemnym posmakiem pomidora i słodkiego migdała. Ze względu na swój zapach i niespodziewaną słodycz dobrze nadaje się do przyprawiania na surowo oraz do stosowania w kuchni.
Centonze od zawsze zajmuje się uprawą oliwek w oparciu o uprawy ekologiczne. Nocellara del Belice to jedyna włoska oliwka, która może pochwalić się dwoma wyróżnieniami D.O.P.
Oliwki tej odmiany charakteryzują się chrupiącym miąższem, który bardzo łatwo oddziela się od pestki, ale także intensywnie zielonym kolorem i słodko-kwaśnym smakiem. Certyfikowana jakość organicznej oliwy z oliwek extra virgin Centonze jest gwarantowana przez selekcję oliwek, ale także przez procesy transformacji.
Uwagi dotyczące degustacji
Centonze Organic Nocellara del Belice Extra Virgin Olive Oil ma głęboki zielony kolor ze złoto-żółtymi refleksami. Aromat jest pikantny i ziołowy, czysty i trwały. Smak jest średnio owocowy, okrągły i pełny. Doskonała równowaga z posmakiem pomidora i słodkich migdałów.
Parowanie
Idealne zarówno do surowych jak i gotowanych ryb, ale także do zup z roślin strączkowych, czerwonego mięsa i wszelkich dań warzywnych.
Sugestie dotyczące stosowania
Na surowo i do gotowania w umiarkowanej temperaturze
Data ważności: 2 marzec 2026 r.
Pochodzenie: Włochy
Region producenta: Sycylia
Zbiór i tłoczenie: 2023-2024
Opakowanie: Szklana butelka
Pojemność / Waga 500 ML
Typ Organiczny, Jednoodmianowy
Odmiana oliwek Nocellara del Belice
Certyfikat BIO, Slow Food, Gambero Rosso
Kwasowość – 0,018
Składniki 100% oliwa z oliwek extra virgin uzyskana z oliwek zebranych i wytłoczonych we Włoszech
Przechowywanie W chłodnym i suchym miejscu. Chronić przed światłem, źródłami ciepła i nieprzyjemnymi zapachami. Po otwarciu ograniczyć do minimum kontakt z powietrzem.
Okres przydatności do spożycia: Preferowane do spożycia w ciągu 18 miesięcy od daty butelkowania.