Czy jedzenie czekolady jest zdrowe?

3 lutego, 2023

Czy jedzenie czekolady jest zdrowe?

Czekoladę uwielbiają dorośli i dzieci. Budzi pozytywne emocje i skojarzenia, sięgamy po nią w chwili gdy pragniemy wytchnienia lub chcemy poprawić sobie humor. A co jeśli chodzi o wartości prozdrowotne tego przysmaku? Czy można powiedzieć, że jedzenie czekolady jest zdrowe?

Jak jedzenie czekolady wpływa na zdrowie?

Czekolada to bogactwo składników mających pozytywny wpływ na nasze funkcjonowanie. Są to między innymi magnez, białko, żelazo, błonnik, antyoksydanty, fenylotylamina, niacyna, flawonoidy, witaminy B, E, A i wiele więcej. Większość z nich zawarta jest w kakao, będącym jednym z głównych składników czekolady.

Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, czekolada dodaje nam zastrzyku energii, pozwala także lepiej się skupić. Jest więc idealna zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Ma przy tym niski IG- 22, nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi.

Magnez zawarty w czekoladzie ma dobry wpływ na układ nerwowy i mięśniowy, zaś fenylotylamina podnosi poziom serotoniny, zapewniając nam lepszy humor.

Co zdrowego jest w czekoladzie?

Związki zawarte w czekoladzie, dobre dla naszego zdrowia to między innymi:

  • teobromina – wspiera prawidłową pracę nerek
  • flawonoidy – te silne przeciwutleniacze wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, przez co opóźniają procesy starzenia w organizmie, mają także pozytywny wpływ na pracę mózgu – pamięć i koncentrację, chronią przed miażdżycą
  • polifenole – usprawniają krążenie krwi, zapobiegają zakrzepom i zatorom

Czekolada – ile jej spożywać?

Sięgając po czekoladę nie należy mieć zatem wyrzutów sumienia, ilość zawartych w niej związków jasno pokazuje, że jedzenie czekolady jest zdrowe. Warto jednak zachować umiar. Dzienna porcja czekolady nie powinna przekraczać 1/5 tabliczki, nie zaleca się bowiem spożywania więcej niż 20g tego smakołyku dziennie.

Jaką czekoladę wybrać?

Najlepsze dla zdrowia są czekolady o wysokiej zawartości kakao. Bio gorzka czekolada Cacao Crudo 70% dostępna w sklepie Perla Negra, stworzona została z wyselekcjonowanych, niepalonych ziaren kakaowca Criollo. Jej doskonale zbalansowany skład- delikatny, a zarazem intensywny, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia miłośników tego przysmaku. Słodzona najzdrowszą alternatywą – sokiem z kwiatów kokosa. Czekolada zawiera 130 mg magnezu/ 100 g, co pokrywa 35% dziennego, referencyjnego zapotrzebowania na składniki odżywcze.

Kto nie powinien jeść czekolady?

Od jedzenia czekolady powinny powstrzymać się osoby posiadające wrażliwy układ trawienny, walczące z cukrzycą oraz chorobami układu moczowego. Czekolada może być również alergenem, w przypadku objawów alergii należy ją bezwzględnie odstawić.

Udostępnij
Spis treści