Oto kilka doskonałych powodów, dla których warto używać produktów do pielęgnacji skóry z olejkiem lawendowym tak często, jak to tylko możliwe.

Działanie przeciwstarzeniowe

Możesz użyć produktów zawierających olejek lawendowy lub po prostu dodać kroplę do kremu nawilżającego na noc, aby poprawić jego działanie przeciwstarzeniowe. Tak czy inaczej, ten olejek może pomóc w zapobieganiu przedwczesnemu starzeniu się i utrzymaniu skóry jędrnej i gładkiej tak długo, jak to możliwe. Olejek eteryczny z lawendy chroni również przed zmarszczkami i drobnymi liniami od przeciwutleniaczy i fitochemikaliów, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i uszkodzeniami spowodowanymi promieniami UV, zanieczyszczeniami i innymi stresorami środowiskowymi.

Łagodzenie i zapobieganie trądzikowi

Jeśli masz cerę skłonną do trądziku, z pewnością pokochasz ten olejek. Lawenda może pomóc złagodzić stan zapalny trądziku, zapobiec nowym wypryskom, oczyścić skórę, a nawet zniwelować ślady potrądzikowe. Jeśli nie lubisz nakładać go na całą twarz, nie martw się! Możesz go przynajmniej użyć, oczywiście odpowiednio rozcieńczonego, jako kurację punktową. Olejek lawendowy również delikatnie nawilża skórę, nie zatykając porów. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu może pomóc oczyścić skórę, zmniejszyć zaczerwienienia, zrównoważyć produkcję sebum i przyspieszyć gojenie się skóry.

Na suchą skórę i egzemę?

Sucha skóra i związane z nią choroby mogą być więcej niż nieprzyjemne. Zwłaszcza w zimnych miesiącach swędzenie, szorstkość i nieprzyjemne uczucie mogą powodować dyskomfort. Nie wspominając już o tym, jak może wyglądać matowa i zmęczona sucha skóra. Kosmetyki nawilżające z olejkiem lawendowym mogą pomóc złagodzić i kontrolować stan. Olejek nawilża skórę, uspokaja ją i ma naturalne właściwości antyseptyczne. Aby utrzymać zdrowy poziom nawilżenia skóry, potrzebujesz zdrowej bariery skórnej, a olejek lawendowy może pomóc Ci ją poprawić i wzmocnić.
 

Nawilżenie suchej skóry i kojące wlaściwości 

W starożytności lawenda była używana do wspomagania gojenia się ran, oparzeń, skaleczeń i innych uszkodzeń skóry. Już wtedy ludzie wiedzieli, jak korzystne mogą być właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne lawendy. Możesz używać lawendowych produktów do pielęgnacji skóry, aby zachować zdrową i gładką skórę oraz leczyć uszkodzoną lub naruszoną barierę ochronną skóry. Możesz również użyć balsamów do ust i kremów do rąk z dodatkiem tego cennego olejku, które pomogą ukoić spierzchniętą, zniszczoną skórę i przyspieszyć proces regeneracji.

Wpływ lawendy na kondycje skóry głowy

Podobnie jak reszta ciała, skóra głowy potrzebuje odpowiedniego odżywienia i pielęgnacji. Właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, kojące i nawilżające olejku lawendowego mogą pomóc w zapobieganiu i usuwaniu łupieżu, leczeniu suchości i stanów zapalnych oraz utrzymaniu skóry głowy w odżywieniu i optymalnym nawilżeniu. Oczywiście zdrowa skóra głowy to zdrowe włosy. Utrzymując zdrową i odżywioną skórę głowy, poprawisz także zdrowie, urodę, połysk i sprężystość włosów. Istnieje również wiele niepotwierdzonych dowodów na to, że olejek lawendowy może sprzyjać wzrostowi włosów.

Olejek eteryczny z lawendy 

Jest jednym z najczęściej używanych olejków eterycznych. Jego przyjemny zapach i wszechstronne właściwości sprawiają, że jest łatwy w użyciu i chętnie łączony z innymi olejkami terapeutycznymi. Aby uzyskać 15 ml olejku lawendowego potrzeba aż półtora kilogramów kwiatów lawendy. Uzyskuje się go w procesie znanym jako destylacja parą wodną świeżych i suszonych kwiatów, gdzie finalnie otrzymuje się  przezroczysty, bladożółty, silnie skoncentrowany olejek eteryczny.
 
Jako olejek do aromaterapii, lawenda o czystym, świeżym kwiatowym zapachu słynie z właściwości relaksujących i uspokajających. Możesz go używać do łagodzenia niepokoju, leczenia bezsenności, łagodzenia depresji lub nudności, łagodzenia bólu głowy i zmniejszania poziomu stresu. Ten niesamowity olej ma również wiele zalet dla skóry, gdy jest stosowany miejscowo.
 
 
 
 
 
Źródło - https://www.florasangels.com/