Jak obniżyć cholesterol? Poznaj niezwykłe właściwości liści moringa!

Jak obniżyć cholesterol? Poznaj niezwykłe właściwości liści moringa!

Spis treści

Każdego roku coraz więcej osób zmaga się z zaburzeniami czynności układu sercowo-naczyniowego. Przyczyną niniejszego stanu w większości przypadków jest nieodpowiednia (obfitująca w tłuszcze nasycone) dieta, która odpowiada za podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, ze szczególnym uwzględnieniem frakcji LDL (nazywanej powszechnie złym cholesterolem). W związku z tym, wiele osób poszukuje dzisiaj odpowiedzi na pytanie, jak skutecznie obniżyć cholesterol? Oprócz niewątpliwych zalet wynikających z przestrzegania zasad zdrowego odżywiania, w tym miejscu warto także zwrócić uwagę na niezwykłe właściwości liści Moringa Oleifera. Czym jest moringa? I jak wpływa na poziom cholesterolu we krwi? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Cholesterol – czym jest?

Cholesterol jest organicznym związkiem chemicznym należącym do lipidów z grupy steroidów. Niniejszy składnik jest syntetyzowany w organizmie człowieka głównie za pośrednictwem wątroby, jak również w ścianach jelita. Cholesterol jest związkiem niezbędnym do życia. Bierze on udział w ważnych proces. Warto wiedzieć, iż:

  • Cholesterol stanowi składnik błon komórkowych;
  • Jest niezbędnym substratem w procesie produkcji kwasów żółciowych;
  • Cholesterol stanowi prekursor hormonów sterydowych, jak również witaminy D, która powstaje w skórze pod wpływem oddziaływania promieni słonecznych.

Mimo, że cholesterol jest składnikiem niezbędnym do życia, dostarczanie go do organizmu w nadmiernych ilościach (między innymi za pośrednictwem produktów obfitujących w tłuszcze zwierzęce) może doprowadzić do licznych nieprawidłowości w obrębie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.

Cholesterol – dlaczego zagraża naszemu zdrowiu?

Wieloletnie badania kliniczne oraz obserwacje specjalistów w dziedzinie medycyny wykazują jednoznaczne wnioski. Podwyższenie stężenia cholesterolu w surowicy krwi (ze szczególnym uwzględnieniem jego frakcji LDL – nazywanej powszechnie złym cholesterolem) odpowiada za zwiększone ryzyko rozwoju Choroby Niedokrwiennej Serca (ChNS) w przyszłości. Warto wiedzieć, że nadmierne ilości cholesterolu krążące w osoczu krwi przenikają przez śródbłonek naczynia, aby następnie tam się osadzić i wywołać ciąg patologicznych zjawisk, które w efekcie doprowadzają do rozwoju blaszki miażdżycowej.

W tym miejscu należy także zaznaczyć, iż istnieją jasne dowody naukowe podkreślające korzyści wynikające z obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie, systematycznej aktywności fizycznej, jak również dostosowanym do indywidualnych potrzeb organizmu lekom i suplementom diety, możliwe staje się zmniejszenie występowania incydentów sercowo-naczyniowych. Tym samym, skutecznie zminimalizowane zostaje ryzyko zawałów serca, udarów mózgu, a także przedwczesnego zgonu.

Jak obniżyć cholesterol?

Proces obniżania cholesterolu obejmuje wiele czynników, na które składają się między innymi:

  • Odpowiednio zbilansowana dieta – obfitująca w świeże warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste oraz oleje roślinne stanowiące źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Systematyczna aktywność fizyczna – wspomagająca utrzymywanie prawidłowej masy ciała, a także zwiększająca wydolność układu sercowo-naczyniowego;
  • Przyjmowanie leków (statyn) regulujących poziom cholesterolu we krwi;
  • Przyjmowanie suplementów diety – odpowiadających za regulację poziomu cholesterolu we krwi, w tym suplementów diety stworzonych wyłącznie z suszonych liści Moringa Oleifera;
  • Pozostawanie pod stałą kontrolą specjalisty – w tym kardiologa oraz dietetyka, dzięki którym możliwe staje się rzetelne monitorowanie postępów wynikających z przestrzegania zaleceń, które mają na celu obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy krwi;
  • Wykonywanie systematycznych badań kontrolnych (lipidogramu) – pozwalającego na dokładne określenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL oraz cholesterolu LDL w surowicy krwi.

Poznaj niezwykłe właściwości liści moringa!

Moringa Oleifera to wyjątkowa roślina, której cenne właściwości zdrowotne znane były mieszkańcom Afryki oraz Południowych Indii już tysiące lat temu. Nie bez powodu nazywana jest „drzewem życia”, albowiem stanowi skoncentrowane źródło wartościowych składników odżywczych, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Warto także wiedzieć, iż moringa jest jednym z najcenniejszych produktów spożywczych, znajdujących się na prestiżowej liście super-foods. Co ciekawe, pod względem zawartości cennych składników odżywczych przewyższa ona jarmuż, a nawet spirulinę. Moringa to także wartościowe źródło białka w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Oprócz białka znajdziemy w niej także:

  • 45 wartościowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają miedzy innymi za zwalczanie szkodliwego wpływu wolnych rodników na organizm człowieka;
  • 13 życiodajnych witamin, w tym witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę D3 oraz witaminę K;
  • 10 niezbędnych minerałów, a wśród nich: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, fosfor, mangan, miedź i żelazo;
  • 9 cennych aminokwasów;
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, omega-6 i omega-9) odpowiadające między innymi za regulację czynności układu sercowo-naczyniowego.

Zaufaj badaniom naukowym

Badania naukowe dowodzą, iż zawarte w liściach Moringa Oleifera składniki odpowiadają za obniżanie poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Dzieje się tak przede wszystkim za sprawą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do usuwania nadmiernych ilości cząsteczek cholesterolu LDL z układu krwionośnego. Nie bez znaczenia dla zdrowia naszego układu sercowo-naczyniowego są także przeciwutleniacze oraz witaminy zawarte w liściach moringi. Warto wiedzieć, iż witamina C skutecznie uszczelnia naczynia krwionośne, natomiast witamina K odpowiada za utrzymanie prawidłowych procesów krzepnięcia krwi. Moringa to także wartościowe źródło magnezu odpowiedzialnego za wsparcie czynności mięśnia sercowego, a także potasu, który jest niezbędny dla utrzymywania prawidłowego poziomu ciśnienia tętniczego.

Badania naukowe jednoznacznie wskazują, iż wprowadzenie liści moringi do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych i Choroby Niedokrwiennej Serca w przyszłości.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat skuteczności liści Moringa Oleifera zapoznaj się z badaniami naukowymi dostępnymi pod adresem:

Dlaczego warto wybrać moringę marki ME Moringa For Life?

Rynek farmaceutyczny obfituje w suplementy diety zawierające w swoim składzie liście Moringa Oleifera. Niemniej jednak, warto wiedzieć, że nie są one sobie równe. Jedynym suplementem diety zawierającym w swoim składzie wyłącznie organiczne liście Moringa Oleifera są preparaty ME Moringa For Life. Niniejsze produkty tworzone są bowiem z najwyższą starannością w trosce o to, aby zachować w nich wszystko to, co najlepsze w liściach „drzewa życia”. To co wyróżnia niniejszą markę spośród innych dostępnych na rynku to przede wszystkim transparentność. Twórcy marki ME Moringa For Life umożliwiają, dzięki mediom społecznościowym, obserwacje swoich ekologicznych plantacji liści Moringa Oleifera, z których następnie tworzone są najwyższej jakości produkty sprzyjające poprawie Twojego zdrowia i codziennego samopoczucia.

Podsumowanie

Cholesterol to niezbędny składnik organizmu człowieka. Niemniej jednak, spożywany w nadmiarze może doprowadzić do szeregu patologicznych zmian odpowiadających za rozwój Choroby Niedokrwiennej Serca. W związku z tym, niezwykle ważne jest, aby każdego dnia dbać o swoje zdrowie przede wszystkim poprzez przestrzeganie zaleceń zrównoważonego odżywiania, a także systematycznej aktywności fizycznej. Ponadto, warto zapamiętać, że skutecznym sposobem na walkę z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a tym samym zapobieganie rozwojowi chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jest wprowadzenie do zdrowego stylu życia organicznych suplementów diety zawierających w swoim składzie ekologiczne liście Moringa Oleifera.

Literatura:

  1. AL. Catapano, I. Graham, G. De Backer i wsp. 2016 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. The Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and European Atherosclerosis Society (EAS). Eur Heart J, 2016; 37: 2999-3058;
  2. B. Cybulska, WB. Szostak, L. Kłosiewicz-Latoszek. Makroskładniki. W: Patofizjologia. Pod red. S. Maślińskiego, J .Ryżewskiego. Wyd. Lek. PZWL. Warszawa 2012.
  3. K. Tshingani, P. Donnen, H. Mukumbi, P. Duez, M. Dramaix-Wilmet. Impact of Moringa oleifera lam. Leaf powder supplementation versus nutritional counseling on the body mass index and immune response of HIV patients on antiretroviral therapy: a single-blind randomized control trial. BMC Complement Altern Med. 2017 Aug 22;17(1):420;
  4. M. Vergara-Jimenez, M. Mused Almatrafi, M. Luz Fernandez, Bioactive Components in Moringa Oleifera Leaves Protect against Chronic Disease, Antioxidants (Basel). 2017 Dec; 6(4): 91;
  5. M. Mbikay. Therapeutic Potential of Moringa oleifera Leaves in Chronic Hyperglycemia and Dyslipidemia: A Review. Front Pharmacol. 2012; 3: 24;
  6. S. Sreelatha, P. R. Padma. Antioxidant activity and total phenolic content of Moringa oleifera leaves in two stages of maturity. Plant Foods Hum Nutr. 2009 Dec;64(4):303-11.
Spis treści