Wraz z nadejściem zimy zaczyna się w Europie sezon na owoce cytrusowe. Właśnie w tym okresie pomarańcze, mandarynki i klementynki smakują najlepiej. O ile nie trudno jest każdemu z nas rozpoznać pomarańczę, to nie każdy wie, czym różnią się od siebie klementynka i mandarynka. Powszechnie oba gatunki mylnie nazywane są mandarynką. Jak zatem rozpoznać, która to która?
 
Klementynki
 
Klementynki składają się z od ośmiu do czternastu cząstek i nie posiadają nasion. Klementynki mają bardziej kulisty kształt od swojej kuzynki, są bardziej błyszczące i mają mniejsze pory. Zdecydowanie łatwiej też się je obiera. Nazwa tego owocu pochodzi od misjonarza Marie-Clément Rodier, który jako pierwszy skrzyżował te owoce, uzyskując klementynkę. Klementynki pochodzą z Algierii i najprawdopodobniej są krzyżówką mandarynki i pomarańczy.
 
Klementynki to owoce bogate w witaminy i minerały. Oprócz witaminy A, witamin z grupy B, oraz witaminy C, zawierają również minerały takie jak: cynk, mangan, potas, wapń, żelazo, magnez i sód. Owoce te można śmiało uznać za idealną dietetyczną przekąskę, ponieważ zawierają cukry proste i pektyny. Dzięki zawartości pektyn, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika, klementynki wypełniając żołądek galaretowatą masą, potęgują uczucie sytości i usprawniają ruchy perystaltyczne jelit. Zawarte w klementynkach potas oraz witamina C poprawiają pracę serca i pomagają uniknąć miażdżycy i chorób układu krążenia. Klementynki bogate są również w karotenoidy i flawanoidy, które pomagają uelastyczniać skórę i hamować procesy starzenia oraz działają korzystnie na kondycję wzroku.
 
Mandarynki
 
Mimo iż mandarynka jest spokrewniona z klementynką, są to dwa różne owoce. Mandarynki pochodzą z południowej Azji. Mandarynki charakteryzują się kulistym kształtem, nieco spłaszczonym na obu wierzchołkach owocu. Równie istotną różnicą jest różnica w słodkości, ponieważ mandarynka jest delikatnie słodsza od klementynki.
 
Mandarynki mają wiele cennych właściwości. Dzięki naturalnym przeciwutleniaczom, jakimi są witaminy C i A, wspomagają one układ odpornościowy. Wysoka zawartość tych witamin pomaga również hamować działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia, wspierać kondycję skóry oraz wspomagać profilaktykę zdrowia oczu. Według badań prowadzonych przez współczesną naukę mandarynki pomagają także zwalczać otyłość i zapobiegać miażdżycy oraz cukrzycy typu 2.
 
Teraz na pewno bez trudu je rozróżnisz i podczas najbliższych zakupów wybierzesz te, które lubisz najbardziej.