Czym różni się żywność ekologiczna od konwencjonalnej?

6 maja, 2021
Różne
Spis treści

Chcąc być świadomym konsumentem i wybierać to co najlepsze dla naszego zdrowia, warto znać podstawowe cechy, różniące żywność ekologiczną i konwencjonalną. Czy za wyższą ceną produktów EKO stoi także ich lepsza jakość? 

Żywność konwencjonalna 

Żywność konwencjonalna powstaje w procesie produkcji na skalę masową. Aby mogła być sprzedawana w niższej cenie, obniżane są także koszty jej wytworzenia, co powoduje konieczność chodzenia na różnego rodzaju kompromisy. Także takie, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

W procesie produkcji żywności konwencjonalnej, stosowane są szkodliwe nawozy i pestycydy. Wszystko po to, by zapobiegać niszczeniu upraw przez szkodniki i uchronić się przed dodatkowymi kosztami, które się z tym wiążą.

Na plus żywności konwencjonalnej możemy zaliczyć jej niższą cenę i dostępność, jednak to co jemy, przekłada się na nasze zdrowie, dlatego warto rozpatrzeć częstsze sięganie po żywność ekologiczną. Dlaczego jest ona lepszym wyborem?

Żywność ekologiczna

W przeciwieństwie do żywności konwencjonalnej, ta ekologiczna produkowana jest na dużo mniejszą skalę. Aby gospodarstwo zostało uznane za ekologiczne, musi spełnić szereg rygorystycznych wymogów narzuconych przez prawo Unii Europejskiej. Gospodarstwa ekologiczne poddawane są także różnego rodzaju ścisłym kontrolom. 

Z czym wiąże się uprawa żywności ekologicznej?
–  wymaga stosowania jedynie ekologicznych nawozów niedopuszczalne jest wykorzystywanie nawozów syntetycznych,
gleba może być wzbogacana wyłącznie w naturalny sposób – kompostem lub obornikiem,
–  rolnicy powinni dążyć do całkowitej niezależności gospodarstwa

Makarony Armando powstają w gospodarstwie posiadającym odrębny młyn, dzięki czemu możliwa jest pełna kontrola nad procesem produkcji – od selekcji ziaren aż po finalny produkt. Do wytworzenia makaronów, wykorzystuje się 100% ziarna włoskiego zboża, o wysokiej zawartości protein (minimum 14,5%), o odpowiednio zbilansowanej zawartości dobrej jakości glutenu. Dodatkowo marka Armando gwarantuje, że na żadnym etapie uprawy zbóż nie został użyty glifosat – szkodliwa pochodna round’upu, uznana za rakotwórczą, stosowana powszechnie w uprawie zbóż rzepaku i roślin strączkowych. Makarony Armando przechodzą restrykcyjne badania pod kątem zawartości glifosatu, co gwarantuje zerowe zanieczyszczenie nim (dopuszczalna norma tego związku w zbożach wynosi 0,1 mg / 1 kg).

Zalety spożywania żywności ekologicznej 

Przewagą żywności ekologicznej jest fakt, że w procesie produkcji zachowuje się jak największą wartość odżywczą. Techniki stosowane w produkcji konwencjonalnej, takie jak rafinowanie czy konserwowanie, wpływają na jej obniżenie. 

Żywność ekologiczna jest bogatsza w przeciwutleniacze i uboższa w toksyczne metale i pestycydy niż żywność konwencjonalna. W badaniach finansowanych wspólnie przez Szósty Ramowy Program Europejski oraz Sheepdrove Trust, stwierdzono, iż stężenie przeciwutleniaczy takich jak polifenole było o 18-69 proc. wyższe w ekologicznie uprawianych roślinach niż w roślinach uprawianych konwencjonalnie. Produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego zawierają także o około 30 proc. więcej antyoksydantów niż żywność konwencjonalna.

Co więcej, ekologiczne warzywa i owoce dłużej charakteryzuje zwiększona zawartość węglowodanów w składzie, dzięki czemu są bardziej mięsiste i odporne na procesy gnilne – pozostają świeże dłużej, niż te pochodzące z upraw nieekologicznych.

Aromatyczne owoce z plantacji ekologicznych

Warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych, charakteryzuje intensywniejszy smak i zapach, porównywalny do smaku i zapachu roślin występujących w stanie dzikim. 

Świeże i soczyste owoce, pochodzące z włoskiego gospodarstwa Il Giardino del Bergamotto, odznaczają się wyjątkowym smakiem, aromatem i cennymi właściwościami. Uprawiane są od pokoleń przez rodzinną firmę z południa Włoch. Plantacja znajduje się w Kalabrii na granicy parku narodowego Aspromonte, 6 km od morza jońskiego na terenie górzystym, nieskażonym, daleko od miast, dróg oraz przemysłu. Owoce uprawiane są w sposób ekologiczny, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów. Całe gospodarstwo Il Giardino del Bergamotto i uprawy z niego pochodzące, posiadają europejski certyfikat BIO oraz włoski Bio Agri Cert.

Dostępne w Perla Negra ekologiczne pomarańcze, bogate są w witaminę C, obfitują w błonnik pokarmowy, dostarczają witamin z grupy B. Spożywanie pomarańczy przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego, polepsza wzrok, poprawia pracę mózgu i wspomaga funkcjonowanie żołądka oraz jelit. 

Ekologiczne owoce mandarynki mają właściwości antyoksydacyjne, są niskokaloryczne (jedna mandarynka to tylko 35 kalorii) i stanowią bogate źródło błonnika. Wzmacniają układ odpornościowy. Owoce te w ponad 85% składają się z wody, a zawarte w nich kwasy organiczne przyśpieszają proces oczyszczania organizmu z toksyn i poprawiają trawienie.

Na bazie owoców ekologicznych powstają także pyszne, orzeźwiające lemoniady premium, marki Galvanina. Smakują wybornie podane do posiłku, jak i pite w ciągu upalnego dnia, dla schłodzenia. Woda mineralna sprawia, że napój Galvanina polepsza trawienie i pozytywnie wpływa na procesy metaboliczne.

Dlaczego warto sięgnąć po produkty ekologiczne?

Mimo, że zazwyczaj prezentuje się mniej okazale, może mieć nieregularny kształt i być mniejsza, to walory smakowe żywności ekologicznej są o wiele wyższe. Dzięki zachowaniu maksimum ich właściwości w trakcie produkcji, charakteryzują się ładniejszym zapachem, lepszą teksturą oraz głębszym smakiem. Brak dodatku konserwantów, barwników czy sztucznych wzmacniaczy smaku sprawia, że zjadamy naturalne plony Ziemi, bez chemicznych dodatków i polepszaczy.

Jej spożywanie może przynosić także korzyści zdrowotne – niwelować ryzyko występowania chorób alergicznych, otyłości jak i rozwoju niektórych nowotworów. Zaobserwowano, że osoby preferujące żywność ekologiczną mają zdrowsze wzorce żywieniowe – spożywają więcej owoców, warzyw, ziaren oraz ograniczają spożycie mięsa. To wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem występowania chorób cywilizacyjnych takich jak choroby układu krążenia czy cukrzyca.

Żywność ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Dlatego warto wybierać pożywienie pochodzące z zaufanych źródeł, w których stawia się przede wszystkim na jego jakość.

Tagi: NULL

Spis treści