Kawa pochodzi z Kooperatywy Korofeigu, która zrzesza aktualnie 97 małych producentów zajmujących się uprawą kaw ekologicznych. Ich gospodarstwa zajmują 112 ha i położone są w dolinie Bena Bena pomiędzy Goroką a Henganofi. Górzysty obszar i żyzne gleby gliniaste sprzyjają uprawie kawy oraz innych drzew owocowych, które są naturalnym cieniem dla drzewek kawowca. Jako arabika, ma łagodniejszy smak i słodsze nuty. Doskonale sprawdzi się jako espresso, ale również bardzo dobrze współgra z mlekiem lub napojem roślinnym.
- Kraj: Papua Nowa Gwinea.
- Region: Bena.
- Producent: Kooperatywa Korofeigu.
- Odmiana: Arusha.
- Obróbka ziaren: Myta.
- Wysokość: 1.400 – 1.900.
Metoda zaparzania: Będzie świetnie smakowała zaparzona w ekspresie kolbowym, przelewowym, automatycznym, we french pressie, kawiarce oraz metodą tradycyjną.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.