Herbata ma w Chinach długą i znakomitą historię, która powstała ponad 4000 lat temu. Legenda głosi, że herbatę odkrył cesarz Shen Nong w 2737 rpne, kiedy liście herbaty przypadkiem wpadły do wrzącej wody. Herbatę spożywa się przez cały dzień jako substytut zwykłej wody, tonik leczniczy lub czysto dla przyjemności. Herbata jest uważana za jedną z „siedmiu rzeczy niezbędnych” w życiu codziennym, obok drewna opałowego, ryżu, oleju, soli, sosu sojowego i octu.
Herbata jest uprawiana w wielu prowincjach południowych Chin, w tym w Anhui, Fujian, Guangdong i Yunnan . Herbata chińska jest podzielona na różne rodzaje w zależności od procesów, którym podlega podczas zbioru i produkcji oraz cech tworzonych przez te procesy.
Zielona herbata
Herbata zielona jest najbardziej naturalną odmianą herbaty. Chociaż istnieje wiele różnych metod produkcji zielonej herbaty, ogólnie rzecz biorąc, młode liście herbaty są suszone zaraz po zerwaniu, aby zachować jak najwięcej ich naturalnych związków. Dzięki temu herbata ma lekki, cierpki smak i jest bogata w przeciwutleniacze. Najbardziej znanym rodzajem zielonej herbaty jest herbata Dragon Well (Long Jing), produkowana w Hangzhou.
Biała herbata
Podobnie jak zielona herbata, biała herbata jest poddawana minimalnej obróbce. Chociaż definicje są różne, ogólnie przyjmuje się, że biała herbata nigdy nie jest zwijana ani utleniana, co nadaje jej bardzo lekki smak. Nazwa wywodzi się od srebrzystobiałych włosów pokrywających pąki krzewu herbacianego. Najbardziej cenioną odmianą białej herbaty jest White Hair Silver Needle (Baihao Yinzhen) z prowincji Fujian.
Herbata oolong
Pod względem smaku Oolong plasuje się gdzieś pomiędzy zieloną i czarną herbatą, jest częściowo utleniony. Smak jest dość łagodny, ale mocniejszy niż myślisz, więc nie pij zbyt wielu filiżanek przed snem! Najbardziej znane rodzaje herbaty oolong to Iron Buddha (tie guan yin) z Fujian i Big Red Robe (da hong pao) z gór Wuyi.
Herbata żółta
Herbata żółta jest jedną z rzadszych i droższych odmian herbaty. Jest wytwarzany poprzez pozostawienie wilgotnych liści do naturalnego wyschnięcia pod ściereczką, co nadaje im łagodniejszy i mniej cierpki smak niż zielona herbata. Tradycyjnie podawano go na dworze cesarskim, ponieważ kolor żółty był cesarskim kolorem. Junshan Yinzhen z prowincji Hunan to najbardziej znana żółta herbata.
Czarna herbata
Myląco, czarna herbata jest w języku chińskim nazywana czerwoną herbatą (hong cha), odnosząc się do koloru herbaty po jej zaparzeniu. Liście przechodzą kilka procesów, w tym suszenie, utlenianie i prażenie, co nadaje herbacie charakterystyczny czarny kolor. Jednym z najpopularniejszych rodzajów czarnej herbaty jest Keemun (qimen) z prowincji Anhui oraz Lapsang Souchong (zhengshan xiaozhong), która jest wędzona nad płonącą sosną, co nadaje jej niepowtarzalny smak.
Herbata fermentowana
Najbardziej znaną odmianą herbaty fermentowanej w Chinach jest Pu-erh z prowincji Yunnan. Po zrolowaniu i wysuszeniu liście herbaty przechodzą proces fermentacji mikrobiologicznej trwającej od kilku miesięcy do wielu lat. Pu-erh jest zwykle sprzedawany w okrągłych cegłach, na których zaznaczono rok i region produkcji. Pu-erh jest uważane za bardzo dobre na trawienie i często jest podawane z bogatymi posiłkami, takimi jak dim sum.
Herbata kwiatowa
Nic dziwnego, że herbata kwiatowa składa się z kwiatów takich jak chryzantema, jaśmin, róża, hibiskus lub lilia. Możesz również znaleźć herbaty „pachnące”, które łączą kwiaty z zieloną lub białą herbatą (jest to typowe dla herbaty jaśminowej).
Źródło – https://www.thechinaguide.com/