Owoce bergamotki w walce z cukrzycą i wysokim cholesterolem

18 lutego, 2023
Różne
Spis treści

Z każdym rokiem zwiększa się ilość osób, które zmagają się z problemem cukrzycy, a także podwyższonego cholesterolu. W wielu przypadkach, przyczyną niniejszego stanu rzeczy jest nieodpowiednia dieta oraz niska aktywność fizyczna. Mimo rosnącej wiedzy na temat znaczenia zdrowego odżywiania w profilaktyce licznych zaburzeń stanu zdrowia, nadal stosunkowo rzadko sięgamy po świeże warzywa i owoce, stanowiące skarbnicę wartościowych witamin i minerałów, wspierających prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Czas to zmienić! Już dziś wprowadź do swojego jadłospisu niezwykle smaczne i aromatyczne owoce bergamotki, które zawierają w sobie aż 7 razy więcej witaminy C niż kwaśna cytryna. Składniki zawarte w bergamotce wpływają na poprawę odporności, a nawet zwalczanie szkodliwego wpływu wolnych rodników. A co jeszcze warto wiedzieć na jej temat? Czy owoce bergamotki są w stanie obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu!

BIO Bergamotka – jakie witaminy i minerały w sobie skrywa?

Owoce cytrusowe zajmują ważne miejsce w dietach o właściwościach kardioprotekcyjnych oraz przeciwcukrzycowych. I chociaż cytrusy kojarzą nam się przede wszystkim z cytrynami i pomarańczami, warto wiedzieć, że oprócz nich, pośród włoskich wzgórz wzrasta prawdziwy klejnot. Bergamotka – bo o niej tu mowa – to niezwykły owoc cytrusowy,  który zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Niemniej jednak, bergamota ceniona jest nie tylko ze względu na wyżej wymienione atuty, ale także ze względu na bogatą zawartość cennych dla zdrowia witamin i minerał.

Chociaż niewielu z nas zdaje sobie z tego sprawę, owoce bergamotki zawierają w sobie blisko 7 razy więcej witaminy C niż cytryna! Ponadto, ta niezwykła roślina jest źródłem witamin z grupy B (w tym: tiaminy, ryboflawiny, niacyny, pirydoksyny), a także witaminy E uznawanej za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Właściwości kardioprotekcyjne bergamotki związane są także z zawartymi w niej minerałami, takimi jak magnez, fosfor, potas, cynk, wapń, czy żelazo.

Co ciekawe, owoce nazywane przez wielu Klejnotem Kalabrii zawierają w sobie także cenne olejki eteryczne, które wykazują działanie antystresowe.

Owoce bergamotki a poziom cukru we krwi

Za sprawą licznych badań naukowych wiemy, że miąższ z bergamotki wykazuje szereg wartościowych właściwości zdrowotnych, które są szczególnie korzystne dla osób zmagających się z problemem cukrzycy oraz insulinooporności.

Bergamotka charakteryzuje się bowiem wysokim stężeniem polifenoli, czyli substancji o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, które wspierają procesy naprawcze wewnątrz organizmu człowieka. Ponadto, w tych niezwykłych włoskich cytrusach znajdziemy wysokie stężenia stosunkowo rzadkich flawonoidów, wykazujących zdolności do redukowania stresu oksydacyjnego – stanowiącego jedną z przyczyn rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Niemniej jednak, to co dla diabetyków najważniejsze, to fakt, iż miąższ pochodzący z owoców bergamotki wykazuje właściwości hipoglikemizujące. Badania potwierdzają, że soczysty Klejnot Kalabrii wspiera procesy metaboliczne węglowodanów i skutecznie obniża poziom glikemii.

Dodatkowo, bergamotka charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Dlatego też, bez przeszkód może stanowić uzupełnienie jadłospisu w diecie cukrzycowej.

Bergamotka a cholesterol

Owoce cytrusowe, w tym aromatyczne bergamotki, uznawane są za ważny element diety śródziemnomorskiej, której sumienne stosowanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób kardiologicznych w przyszłości. Współcześni specjaliści z zakresu medycyny oraz zdrowego odżywiania podkreślają niezwykłe właściwości zdrowotne ekologicznych owoców bergamotki. Zwracają oni uwagę przede wszystkim na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, a także niezwykłe właściwości olejku z bergamotki.

Zdaniem specjalistów, zawarte w miąższu oraz skórce owoców bergamotki związki chemiczne wykazują wysoce korzystny wpływ na nasz układ krążenia, przyczyniając się przede wszystkim do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Co więcej, ze względu na wysoką zawartość witaminy C, bergamotka sprzyja prawidłowej czynności naczyń krwionośnych.

Współczesne badania naukowe zwracają także uwagę na dwie substancje charakterystyczne dla bergamotki – melitydynę oraz brutieridynę. Analiza niniejszych składników dowiodła, iż wykazują one wysoką skuteczność w redukcji cholesterolu LDL (nazywanego także złym cholesterolem).

Analizując powyższe doniesienia nie sposób oprzeć się więc wrażeniu, że ekologiczne owoce bergamotki w istocie stanowią wartościowy składnik diety o działaniu profilaktycznym.

Zastosowanie bergamotki w przemyśle farmaceutycznym i nie tylko

Ze względu na swój oryginalny, lekko kwaskowaty, a zarazem niezwykle orzeźwiający smak, owoce bergamotki znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Między innymi podczas produkcji wysokiej jakości lemoniad. Ponadto, te niezwykłe cytrusy wykorzystywane są:

  • W przemyśle kosmetycznym – podczas produkcji środków do pielęgnacji skóry, w tym kremów oraz toników o właściwościach antyoksydacyjnych, a zatem przeciwstarzeniowych;
  • W przemyśle perfumeryjnym – podczas wytwarzania perfum najwyższej jakości;
  • W przemyśle farmaceutycznym – ekstrakt z ekologicznych owoców bergamotki jest powszechnym składnikiem środków mających na celu obniżenie cholesterolu oraz cukru we krwi.

Jak jeść owoce bergamotki?

Owoce bergamotki odznaczają się wyjątkowym smakiem oraz aromatem. Dlatego też, możemy wykorzystać je w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Sok wyciśnięty z bergamotki warto wymieszać z wysokiej jakości wodą mineralną (około 20ml soku na 250ml wody), aby w ten sposób stworzyć orzeźwiającą i niskokaloryczną lemoniadę. Ponadto, sok bergamotki – w połączeniu z oliwa z oliwek oraz Twoimi ulubionym ziołami – jest w stanie wzbogacić smak każdej z przygotowywanych przez Ciebie sałatek. Starta skórka z bergamotki to również doskonały dodatek do wypieków.

Co ciekawe, charakterystyczny smak bergamotki został wykorzystany podczas produkcji jednej z najsłynniejszych herbat świata – Earl Gray. Dodaj więc sok z bergamotki do czarnej herbaty, aby cieszyć się jej unikalnym smakiem.

Najsmaczniejsze owoce bergamotki – jak je wybrać?

Bergamotka to owoc sezonowy, który zbierany jest wyłącznie od stycznia do marca. Dlatego też, jeśli chcesz cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem, szukaj jej w sklepach zimą oraz wczesną wiosną. Co najważniejsze, zwróć uwagę na to, skąd pochodzą wybrane przez Ciebie owoce.

Choć niewielu z nas zdaje sobie z tego sprawę, aż 95% upraw soczystej bergamotki znajduje się na terenie słonecznych Włoch, ze szczególnym uwzględnieniem regionu Kalabrii. Nie zapominaj także o tym, aby postawić na cytrusy pochodzące z ekologicznych upraw, a zatem wolne od szkodliwych dla naszego zdrowia substancji i wzrastające w zgodzie z naturalnym rytmem. Podejście producentów do owoców naprawdę ma znaczenie. BIO bergamotki znacząco różnią się swoim smakiem od tych, które pochodzą z upraw, które nie spełniają kryteriów ekologiczności.

Postaw więc na najwyższą jakość, a tym samym doskonały smak i pełnię zdrowia!

Il Giardino del Bergamotto – zrównoważona uprawa gwarancją niezwykłego smaku

Jak wspomniano powyżej, pochodzenie bergamotki ma ogromne znaczenie. Dlatego też, warto sięgać po owoce pochodzące z prestiżowych i zaufanych upraw, takich jak Il Giardino del Bergamotto. Ta niezwykła włoska firma specjalizuje się w uprawie najwyższej jakości owoców cytrusowych, w tym przede wszystkim ekologicznych bergamotek.

Dzięki pasji właścicieli oraz oddaniu pracowników, bergamotki spod szyldu Il Giardino del Bergamotto odznaczają się prawdziwie wyjątkowym smakiem i aromatem. Wpływa na to między innymi fakt, iż uprawiane są one w słonecznej otulinie Włoskiego Parku Narodowego na terenie żyznych gleb Kalabrii. Dodatkowo, wszystkie owoce Il Giardino del Bergamotto zbierane są ręcznie i traktowane z należytym szacunkiem. Dzięki temu zyskujesz pewność, że znajduje się w nich wszystko to, co najlepsze dla Twojego zdrowia.

Podsumowanie

Bergamotka to bez wątpienia wyjątkowy owoc cytrusowy, który nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale przede wszystkim cennymi właściwościami zdrowotnymi. Ekologiczne owoce bergamotki, włączone do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia, sprzyjają utrzymywaniu optymalnego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. W związku z tym, nie powinno ich zabraknąć w jadłospisie osób ceniących profilaktykę chorób serca, a także cukrzycy i insulinooporności. Zapoznaj się z wyjątkową ofertą owoców cytrusowych spod szyldu Il Giardino del Bergamotto dostępną w sklepie Perla Negra.

Tagi: bergamotka, bergamotka w walce z cholesterolem, bergamotka w walce z cukrzycą, cytrusy, ekologiczne owoce, Il Giardino del Bergamotto, jak jeść owoce bergamotki, Kalabria, owoce bergamotki, zdrowie

Spis treści