Olej rycynowy to jeden z najbardziej znanych olejów wśród miłośniczek olejowania. Ten kleisty płyn ceniony był już w starożytności, Egipcjanie używali go na skórę w celach leczniczych, na bóle głowy, a także jako środek upiększający. Z czego właściwie pozyskuje się ten olej? Z rącznika pospolitego, rośliny pochodzącej z Indii, a obecnie występującej nawet w Polsce, uprawianej jako roślina jednoroczna, kwitnącej od lica do października. Charakteryzuje się przede wszystkim kolczastymi czerwonymi kwiatostanami, które nadają jej egzotycznego wyglądu. W tych kwiatostanach właśnie kryją się nasiona, z których powstaje olej.

Olej rycynowy zawiera kwas rycynolowy, czyli nienasycony kwas tłuszczowy omega-9, kwas oleinowy, linolowy, witaminę E, a także flawonoidy oraz terpenoidy. Dzięki temu olej ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i nawilżające. Można stosować go w leczeniu trądziku- kwasy tłuszczowe niszczą bakterie znajdujące się na skórze i wspierają jej odnowę. Wystarczy wylać kilka kropli na wacik i przetrzeć twarz, olej ten jest bardzo delikatny i nie narusza warstwy lipidowej, a jednocześnie bardzo skutecznie walczy ze wszelkimi krostami, wypryskami i innymi zmianami skórnymi. Flawonoidy zawarte w składzie wygładzają skórę, pobudzają jej komórki do wzrostu, a także silnie nawilżają i zatrzymują wilgoć w środku. Zmarszczki dzięki temu zostają spłycone, a także opóźnia się proces tworzenia się nowych. W przypadku ciemnych zmian na skórze, przebarwień lub śladów po trądziku zaleca się smarowanie tych miejsc dwa razy dziennie, a dodatek soku z cytryny spotęguje działanie. Olej pomaga również walczyć z rozstępami oraz, które stają się mniej widoczne.

Olej rycynowy jest na pewno znany również włosomaniaczkom. Ten środek jest doskonały w walce z wypadającymi włosami, a także łupieżem, czy innymi problemami skóry głowy. Świetnie je nawilża i zabezpiecza końcówki przed rozdwajaniem się. Nakładanie go na skalp pobudza cebulki włosa do szybszego wzrostu, a także przyciemnia włosy. Taki sam efekt uzyskamy, nakładając go na rzęsy- olej rycynowy jest naturalną odżywką pobudzającą ich wzrost. Jako że olej rycynowy jest dość ciężki, zaleca się nakładanie go na mokre już włosy i trzeba mieć na uwadze, że trudno się go zmywa. Jednak rezultat jest tego wart!

Właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne oleju wykorzystuje się do leczenia wszelakich ran oraz grzybic, np. stóp. Może służyć także do ich dezynfekcji. Należy nałożyć dość grubą warstwę oleju i przykryć bandażem w celu wchłonięcia się preparatu.

Okłady z oleju rycynowego przyniosą ulgę w bólu stawów, mięśni i pleców. W takim wypadku należy podgrzać olej i nałożyć na bolące miejsca.

Olej rycynowy jest względnie bezpieczny, jednak odradzany jest kobietom w ciąży oraz karmiącym, a także osobom uczulonym na któryś ze składników.

A który z dostępnych na rynku olejów wybrać? Bio olej rycynowy marki Alteya Organics to produkt godny polecenia ze względu na organiczne pochodzenie. Produkt pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno, co pozwala zachować jego wszystkie cenne właściwości. Olej jest certyfikowany. Nie może zabraknąć go w Twojej kosmetyczce!