Dostępne w Perla Negra owoce bergamotki uprawiane od pokoleń przez rodzinną firmę z południa Włoch. Plantacja znajduje się w Kalabrii na granicy parku narodowego Aspromonte, 6 km od Morza Jońskiego na terenie górzystym, nieskażonym, daleko od miast, dróg oraz przemysłu.

Il Giardino del Bergamotto to zrównoważone ekologicznie gospodarstwo rolnicze zajmujące się uprawą i przetwórstwem bergamotki oraz innych cytrusów. Chociaż flagowym produktem gospodarstwa z Kalabrii są owoce bergamotki, to uprawiane są tu również mandarynki, pomarańcze, grejpfruty oraz cytryny.

Owoce uprawiane są w sposób ekologiczny, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów. Posiadają europejski certyfikat BIO oraz włoskie Bio Agr Cert. Występują tu wszystkie trzy odmiany bergamotki, ale w 90% jest to odmiana „Fantastico” a pozostałe to „Castagnaro” i „Feminello”. Nawadnianie farmy dzięki studni znajdującej się w gospodarstwie odbywa się przy pomocy linii kroplujących.

Od czerwca 2014 roku Il Giardino del Bergamotto stworzył wewnętrzne laboratorium do przetwarzania owoców na dżemy, soki i owoce kandyzowane. Uprawiane w gaju cytrusowym owoce są przetwarzane bezpośrednio na terenie plantacji. W ten sposób zagwarantowana jest idealna świeżość i najwyższa jakość końcowych produktów.

W gastronomii bergamotkę można stosować nie tylko jako dodatek do herbaty, z wodą jako aromatyczna lemoniada, ale także do wzbogacania sałatek, jako dressing z oliwą z oliwek, solą i octem balsamicznym. Dżem bergamotowy jest doskonały zarówno do przygotowywania deserów, jak i do serwowania z miękkimi dojrzewającymi serami, a także pieczeni z dziczyzny i wieprzowiny.

Owoc bergamotki dostępny jest w formie świeżej jedynie w zimie, ponieważ jego zbiór odbywa się raz do roku jedynie od grudnia do marca.