Herbata to najchętniej pity napój zaraz po wodzie. Zielona herbata natomiast jest drugą najpopularniejszą, zaraz po czarnej, herbatą świata. Dawniej pita głównie przez Chińczyków, dziś uwielbiana przez miliony na świecie. I bardzo dobrze, bo jej wartość dla naszego zdrowia jest nieoceniona. Czy to właśnie dzięki zielonemu naparowi Chińczycy odznaczają się długowiecznością? Być może tak, w końcu piją jej nawet aż 8 filiżanek dziennie. Na pewno nie zaszkodzi spróbować tego również na sobie!
Co kryje się za fenomenem i taką popularnością tego napoju? Mnóstwo cennych składników. Zawiera bogactwo mikroelementów, jak fluor, potas, cynk, wapń, mnóstwo witamin, między innymi K, B, C oraz E, aminokwasy, polifenole oraz antyoksydanty. Ta bogata mieszkanka sprawia, że zielona herbata uważana jest za najzdrowszą na świecie, a jej regularne picie działa wspomagająco na aż 60 różnych dolegliwości.
Zielona herbata polecana jest dla osób walczących z nadprogramowymi kilogramami. Ponieważ zawiera katechiny oraz polifenole, które wpływają na zwiększenie przemiany materii, podkręcają metabolizm, co wiąże się z szybszym spalaniem nadprogramowego tłuszczyku. Dodatkowo wpływają na zmniejszenie wchłaniania tłuszczów z pokarmów i hamują powstawanie nowej tkanki tłuszczowej oraz regulują trawienie. Długotrwałe picie zielonej herbaty pomoże nam stracić zbędne centymetry i wyszczuplić ciało, szczególnie, jeśli dodamy do tego zdrowe odżywianie i trochę ruchu. Katechiny wykazują również działanie antyoksydacyjne, hamują szkodliwe działanie wolnych rodników, chronią komórki DNA, lipidy i białka przed niekontrolowanym rozrostem uszkodzonych komórek, co chroni organizm przed rozwojem nowotworów. Katechiny są również pomocne w ochronie układu krążenia oraz sercowo- naczyniowego. Ich obecność w ludzkim organizmie to działanie antymiażdżycowe, obniżenie złego cholesterolu i trójglicerydów, zmniejszenie ryzyka wystąpienie zawału serca, udarów, czy zakrzepicy. Polifenole i katechiny mogą także okazać się tarczą przed chorobami neurodegeneracyjnymi, jak Alzheimer, czy Parkinson, ponieważ związki te wykazują działanie ochronne na neurony. Zatem picie zielonej herbaty działa na ogromną korzyść dla naszego mózgu, a picie jej przez lata pozwoli zachować zdrowy mózg i sprawny umysł. Czy to koniec korzyści? Absolutnie, ten napój jest także zbawienny dla osób zmagających się lub narażonych na cukrzycę typu II, ponieważ obniża obecność glukozy we krwi. Napar ten jest także zbawienny dla naszej urody, eliminuje toksyny z organizmu, zwalcza cellulit, działa przeciwzapalnie, co jest niezwykle ważne w walce z trądzikiem. Regularne picie herbaty wpłynie na naszą cerę, pozostawiając ją promienną, gładką, skóra będzie nawodniona, sprężysta, pozbędziemy się tzw. skórki pomarańczowej, obrzęków. Dodatkowo zielona herbata wpłynie pozytywnie na koncentrację, „trzeźwy” umysł, szybsze zapamiętywanie. Może być także pomocna w zasypianiu, ale tylko jeśli będziemy wypijać przed snem napar z drugiego lub kolejnego parzenia, inaczej zadziała pobudzająco.
Jeśli chcesz na własnej skórze przekonać się o wpływie naparu na swój organizm, nie czekaj dłużej! Ekologiczna zielona herbata Mao Feng to niesamowicie orzeźwiająca, a jednocześnie delikatna herbata, która pochodzi z małych, rodzinnych upraw ekologicznych, w których nie stosuje się żadnych chemicznych wspomagaczy. Wykazuje niską zawartość kofeiny, jest więc bezpieczna również dla kobiet w ciąży i matek karmiących oraz wszystkich, którzy powinni unikać nadmiaru tej substancji. Saszetki herbaty są naturalne, wyprodukowane z włókien kukurydzianych, szytych ręcznie, a sznurek to czysta bawełna. Są w pełni biodegradowalne, więc pijąc naszą zieloną herbatę troszczysz się nie tylko o siebie, ale też o środowisko!