Ekologiczne świeże owoce bergamotki (Citrus bergamium) oznacza sie wspaniałym aromatem, zapachem oraz wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Wykorzystywane są w kuchni, aromaterapii oraz w medycynie naturalnej.
Dostępne w Perla Negra pomaranczy bergamotki uprawiane od pokoleń przez rodzinną firmę z południa Włoch. Plantacja znajduje się w Kalabrii na granicy parku narodowego Aspromonte,6 km od morza jońskiego na terenie górzystym, nieskażonym, daleko od miast, dróg oraz przemysłu. Owoce uprawiane są w sposób ekologiczny, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów. Posiadają europejski certyfikat BIO oraz włoski Bio Agri Cert.
Bergamotka w walce z wysokim cholesterolem oraz cukrzycą.
Pomarańcza bergamota pomaga w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi.
W 2013 roku przeprowadzono badania na Uniwersytecie Magna Graecia w Catanzaro, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym International Journal of Cardiology.
Badania przeprowadzone na 237 pacjentach, potwierdziły że spożywanie bergamotki przyczynia się do kontroli poziomu cholesterolu. Pijąc przez 30 dni 100ml soku z bergamotki, u 38% osób z wysokim poziomem cholesterolu zmniejszył się LDL (zły cholesterol), u 42% podwyższył się HDL (dobry cholesterol), u 41% osób uległ zmniejszeniu poziom trójglicerydów i obniżyło o 25% stężenie glukozy we krwi.
Obecność gorzkiej narynginy w połączeniu z wysokim poziomem polifenoli oraz 2 aktywnych flawonoidów: bruterydyny oraz melitydyny ma znaczący wpływ na zwalczanie wolnych rodników oraz proces odnowy biologicznej.
Ponadto sok z bergamotki jest bogaty w naturalny kwas cytrynowy, jego zawartość w soku wynosi 66 gramów na litr.
Wysoka zawartość witaminy C (100ml zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu), B1, B2 i P oraz witaminy A i E wyróżnia owoc bergamotki.
Ceniona w leczeniu zaburzeń kości i uzębienia ponieważ ułatwiają absorpcje wapnia, niweluje anemie umożliwiając wchłanianie żelaza.
Zwalcza kolagenopatie, osłabienie mięśni, przekrwienie wątroby i dróg żółciowych.
Pomarańcza bergamotka w kuchni
W gastronomii bergamotkę można stosować nie tylko jako dodatek do herbaty, ale także do wzbogacania sałatek, jako dressing z oliwą z oliwek, solą i octem balsamicznym.
Tarta skórka i / lub sok służy do przyprawiania risotto, pieczonej ryby i duszonego białego i czerwonego mięsa. Można go również stosować w wielu innych daniach, zarówno w wyrobach cukierniczych, jak i zastępstwa dla cytryny, oraz do aromatyzowania oliwy z oliwek.
Dżem bergamotowy jest doskonały zarówno do przygotowywania deserów, jak i do serwowania miękkich i dojrzewających serów, a także pieczeni z dziczyzny i wieprzowiny.
Bergamotka jest także idealna do tworzenia autorskich napojów, zarówno mrożonych jak i gorących oraz drinków.