Facebook Pixel
 

Ekologiczne owoce bergamotki 1 kg

Cena: 24,00 zł
  • • Pomagają w walce z wysokim cholesterolem.
  • • Obniżają stężenie glukozy we krwi. 
  • • Pomagają zwiększyć poziom dobrego cholesterolu.
  • • Ułatwiają absrobcje wapnia. 
  • • Mają bardzo wysoką zawartość witaminy C.
  • • Z włoskiego gospodarstwa ekologicznego.

PRODUKT SESONOWY DOSTĘPNY OD GRUDNIA DO MARCA.

Brak w magazynie

Ekologiczne świeże owoce bergamotki (Citrus bergamium) oznacza sie wspaniałym aromatem,  zapachem oraz wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Wykorzystywane są w kuchni, aromaterapii oraz w medycynie naturalnej.

Dostępne w Perla Negra pomaranczy bergamotki uprawiane od pokoleń przez rodzinną firmę z południa Włoch. Plantacja znajduje się w Kalabrii na granicy parku narodowego Aspromonte,6 km od morza jońskiego na terenie górzystym, nieskażonym, daleko od miast, dróg oraz przemysłu. Owoce uprawiane są w sposób ekologiczny, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów. Posiadają europejski certyfikat BIO oraz włoski Bio Agri Cert.

Bergamotka w walce z wysokim cholesterolem oraz cukrzycą.

Pomarańcza bergamota pomaga w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi.

W 2013 roku przeprowadzono badania na Uniwersytecie Magna Graecia w Catanzaro, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym International Journal of Cardiology.

Badania przeprowadzone na 237 pacjentach, potwierdziły że spożywanie bergamotki przyczynia się do kontroli poziomu cholesterolu. Pijąc przez 30 dni 100ml soku z bergamotki, u 38% osób z wysokim poziomem cholesterolu zmniejszył się LDL (zły cholesterol), u 42% podwyższył się HDL (dobry cholesterol), u 41% osób uległ zmniejszeniu poziom trójglicerydów i obniżyło o 25% stężenie glukozy we krwi.

Obecność gorzkiej narynginy w połączeniu z wysokim poziomem polifenoli oraz 2 aktywnych flawonoidów: bruterydyny oraz melitydyny ma znaczący wpływ na zwalczanie wolnych rodników oraz proces odnowy biologicznej.

Ponadto sok z bergamotki jest bogaty w naturalny kwas cytrynowy, jego zawartość w soku wynosi 66 gramów na litr.

Wysoka zawartość witaminy C (100ml zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu), B1, B2 i P oraz witaminy A i E wyróżnia owoc bergamotki.

Ceniona w leczeniu zaburzeń kości i uzębienia ponieważ ułatwiają absorpcje wapnia, niweluje anemie umożliwiając wchłanianie żelaza.

Zwalcza kolagenopatie, osłabienie mięśni, przekrwienie wątroby i dróg żółciowych.

źródło:

http://www.mondodelgusto.it/2011/10/26/colesterolo-alto-bergamotto-miniere-reggio-calabria/

http://www.lastampa.it/2014/04/01/scienza/benessere/medicina-naturale/bergamotto-contro-il-colesterolo-Pjuupb0TXlY3MJ3fRwk26N/pagina.html


Pomarańcza bergamotka w kuchni

W gastronomii bergamotkę można stosować nie tylko jako dodatek do herbaty, ale także do wzbogacania sałatek, jako dressing z oliwą z oliwek, solą i octem balsamicznym.

Tarta skórka i / lub sok służy do przyprawiania risotto, pieczonej ryby i duszonego białego i czerwonego mięsa. Można go również stosować w wielu innych daniach, zarówno w wyrobach cukierniczych, jak i zastępstwa dla cytryny, oraz do aromatyzowania oliwy z oliwek.

Dżem bergamotowy jest doskonały zarówno do przygotowywania deserów, jak i do serwowania miękkich i dojrzewających serów, a także pieczeni z dziczyzny i wieprzowiny.

Bergamotka jest także idealna do tworzenia autorskich napojów, zarówno mrożonych jak i gorących oraz drinków.