EKOLOGICZNE CYTRUSY IL GIARDINO DEL BERGAMOTTO

Bergamotka to wyjątkowy na tle innych owoc dzięki swoim dobroczynnym i uniwersalnym właściwościom. W skórce, liściach i kwiatach pomarańczy bergamotki znajdują się bowiem cenne olejki eteryczne, które są głównym produktem bergamotowych plantacji. Z miąższu wyciska się natomiast sok o szczególnie wysokim poziomie flawonoidów, który zdaniem naukowców mają zdolność do podnoszenia dobrej frakcji cholesterolu HDL we krwi. Są to bardzo specyficzne związki, niewystępujące w żadnych innych cytrusach, które wykazują ogromny potencjał w kontekście walki ze stłuszczeniem wątroby oraz cukrzycą. Warto dodać, że dawna ludność Kalabrii leczyła sokiem z bergamotki malarię, gorączkę oraz pasożyty wewnętrzne.

Owoce uprawiane są w sposób ekologiczny, bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów. Posiadają certyfikat Bio europejskie oraz włoskie Bio Agri Cert. Uprawa bergamotki rozciąga się na powierzchni 59 000 metrów kwadratowych. Występują tu wszystkie trzy odmiany bergamotki, ale w 90 % jest to odmiana „Fantastico” a pozostałe to „Castagnaro” i „Feminello”. Nawadnianie farmy dzięki studni znajdującej się w gospodarstwie, odbywa się przy pomocy linii kroplujących.

Dostępne w Perla Negra pomarańczy bergamotki uprawiane od pokoleń przez rodzinną firmę z południa Włoch. Plantacja znajduje się w Kalabrii na granicy parku narodowego Aspromonte, 6 km od Morza Jońskiego na terenie górzystym, nieskażonym, daleko od miast, dróg oraz przemysłu.

Owoc bergamotki dostępny jest w formie świeżej jedynie w zimie, ponieważ jego zbiór odbywa się od listopada do marca.

Il giardino del Bergamotto to profesjonalna i zrównoważona ekologicznie firma zajmująca się uprawą i przetwórstwem bergamotki założona kilkadziesiąt lat temu przez włoskiego plantatora, którego wizja i doświadczenie przekazane zostały dalej i kontynuowane aż do dzisiaj.

Od czerwca 2014 roku Il giardino del Bergamotto stworzył wewnętrzne laboratorium do przetwarzania owoców na dżemy, soki i owoce kandyzowane. W gastronomii bergamotkę można stosować nie tylko jako dodatek do herbaty, ale także do wzbogacania sałatek, jako dressing z oliwą z oliwek, solą i octem balsamicznym. Dżem bergamotowy jest doskonały zarówno do przygotowywania deserów, jak i do serwowania z miękkimi dojrzewającymi serami, a także pieczeni z dziczyzny i wieprzowiny.