Facebook Pixel
 

Ekologiczna oliwa extra virgin z oliwek Monastyr Agia Triada 750 ml

Cena: 67,00 zł
  • • Nierafinowana oliwa z pierwszego tłoczenia.
  • • Ma właściwości zdrowotne, smakowe i kosmetyczne.
  • • Posiada certyfikat ekologiczny Greece Agriculture.
 
Brak w magazynie
Tradycja uprawy gajów i tłoczenia oliwy sięga w Klasztorze 1632 roku. Oliwa pochodzi wyłącznie z jednej plantacji Monastyru w którym tradycja uprawy gajó i tłoczenia olowy sięga 1632 roku(nie jest przemysłową mieszanką kilku oliw). Oliwa z oliwek odmiany Koroneiki - klasztorne plantacje to starożytne odmiany Koroneiki, których wiek sięga nawet 500 lat (nie są to zatem modyfikowane nowożytne odmiany). Żyzność gleby i jej skład chemiczny oraz klimat Krety jest idealny do uprawy drzew oliwnych, które dają wyjątkową dojrzałość i bogactwo owoców, dlatego też region gajów północnej i zachodniej Krety (m.in. gajów Klasztoru) został uznany za rejon, który ma prawo do określania swoich produktów znakiem Protected Geographical Indications (PGI) – Zastrzeżone Oznaczenie Geograficzne.
 
  • • Tłoczona na zimno.
  • • Bogata w witaminy A i E.
  • • Posiada uniwersalne zastosowanie w kuchni i nie tylko.
 
Wartości odżywcze: na 100 g (108,7 ml) – wartość energetyczna 3763 kj, 899 kcal, tłuszcz 100 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 14 g, węglowodany 0 g, cukier 0 g, białko 0 g, sól 0 g.
 
Skład: Nierafinowana oliwa, z pierwszego tłoczenia, tłoczona na zimno.