Rodzina Centonze na swojej plantacji na Sycylii specjalizuje się w uprawie odmiany oliwek Nocellara del Belice. Jest to szczególna odmiana, która posiada certyfikat DOP (Denominazione di Origine Protetta), co w tłumaczeniu oznacza Chronioną Nazwę Pochodzenia. Ten certyfikat jest przyznawany produktom, które są wytwarzane, przetwarzane i przygotowywane w określonym regionie geograficznym, przy użyciu uznanych i certyfikowanych technik, co gwarantuje ich autentyczność i najwyższą jakość. Oznacza to, że oliwki Nocellara del Belice z plantacji rodziny Centonze są unikalne pod względem smaku i jakości, co jest ściśle związane z regionem, w którym są uprawiane, i specyficznymi metodami, które są stosowane.
Rodzina Centonze w swojej uprawie oliwek odmiany Nocellara del Belice na Sycylii szczególnie dba o naturalność produktu. W procesie produkcji oliwy z tych oliwek nie są używane żadne sztuczne konserwanty, barwniki ani wzmacniacze smaku. Oliwki są niepasteryzowane. Dzięki temu oliwki zachowują nie tylko autentyczny smak i aromat, ale również wszystkie naturalne właściwości zdrowotne.
Nocellara del Belice jest jedyną włoską oliwką z ponad 550 odmian, która posiada dwa oznaczenia D.O.P., dla oliwy i oliwek stołowych, i charakteryzuje się bardzo dobrym stosunkiem miąższu do pestki i sporą zawartością cukru. Pestka przypomina orzech włoski i czasami osiąga bardzo duże rozmiary, a jej kolor jest ciemnozielony i zmienia się w winnoczerwony w miarę dojrzewania. Chrupiący miąższ i lekko słodko-kwaśny smak sprawiają, że jest to prawdziwa królowa wśród odmian stołowych. Suszone i pomarszczone zgodnie z bardzo starą metodą przekazywaną z pokolenia na pokolenie, są doskonałym dodatkiem do chleba, pizzy i focaccii, ale także bardzo poszukiwanym aperitifem.