Facebook Pixel
 
Olej z pestek granatu – remedium na problemy skórne

Olej z pestek granatu – remedium na problemy skórne

Granat, starożytny symbol urodzaju i dostatku, to niepozorny owoc. Liczne, małe nasiona, zamknięte w okrągłej skórce, kryją w sobie mnóstwo dobroczynnych właściwości. Niegdyś służył do podboju serc, jako składnik eliksirów miłosnych, a także do upiększania. Podobno nawet Kleopatra wykorzystywała go do dbania o swoją urodę, a pierwsze zapiski sięgają czasów starożytnych. O granacie możemy przeczytać w mitologii greckiej, a nawet Starym Testamencie. My również możemy korzystać z jego dobrodziejstw, bo naprawdę warto!

Czytaj więcej
Olej z nasion Chia- sekret  na walkę z upływającym czasem.

Olej z nasion Chia- sekret na walkę z upływającym czasem.

Olej chia, czyli nasion szałwii hiszpańskiej, przeżywa ostatnio swój wielki powrót. Wszystko za sprawą tak popularnego od pewnego czasu zdrowego stylu życia. Znane nam z Internetu trenerki oraz fit-blogerki prześcigają się w proponowaniu nam zdrowych przepisów. Wielu korzysta i czerpie pomysły na zdrowie, trudno samemu również nie ulec. Wśród składników często pojawiają się właśnie nasiona chia. Kiedyś obcobrzmiące, dziś często goszczą jako dodatek do posiłków. Zresztą nie tylko w kuchni warto mieć dobrodziejstwo płynące z nasion szałwii hiszpańskiej. Olej, który z nich powstaje również ma cudowne właściwości.

Czytaj więcej
Witamina E - dlaczego jest ważnym składnikiem kosmetyków?

Witamina E - dlaczego jest ważnym składnikiem kosmetyków?

Witamina E nazywana jest witaminą młodości. Nasz organizm nie jest w stanie jej wyprodukować sam, więc musimy wspomóc go, przyjmując ją z zewnątrz. Jej niedobory mogą być bardzo dotkliwe dla naszego zdrowia, a to z kolei rzutuje również na nasz wygląd i samopoczucie. Zrównoważona, zdrowia dieta oraz dobrze dobrane kosmetyki to klucz do zachowania młodości.

Czytaj więcej
Właściwości i zastosowanie wosku pszczelego w kosmetyce

Właściwości i zastosowanie wosku pszczelego w kosmetyce

Kto z nas nie lubi miodu? Słodziutki zamiennik niezdrowego cukru podbija nasze podniebienia. Większość z nas, niczym Kubuś Puchatek, z chęcią wyjadłoby ten słodki przysmak prosto z ula, kto by się przyjmował dodatkowymi kilogramami…  Pracowite pszczoły robią dla nas wiele dobra, więc powinniśmy chronić i dbać o nie- tak, jak one o nas. Tym bardziej, że miód to nie jedyny dar, jaki znaleźć możemy w ulu. Jest nim także „skutek uboczny” produkcji miodu- wosk pszczeli, cenny składnik w pielęgnacji skóry i włosów.

Czytaj więcej
Masło z mango – na piękną cerę  i mocne, lśniące włosy

Masło z mango – na piękną cerę i mocne, lśniące włosy

Kiedy myślisz o mango, prawdopodobnie do głowy przychodzi Ci delikatnie słodki smak i żółtawy kolor. W Indiach, skąd pochodzi ten „owoc bogów”, jest niezwykle popularne ze względu na wiele cennych właściwości. Wykorzystuje się go szczególnie w kuchni, gdzie duże pestki tego owocu są kompletnie nieprzydatne. Na szczęście nie jest tak w branży kosmetycznej! Tutaj wykorzystuje się je na przykład do sporządzania masła w procesie zimnotłoczenia, z zachowaniem wszystkich dóbr pochodzących z mango.

Czytaj więcej
Maseczki celulozowe z wodą różaną- jak je stosować?

Maseczki celulozowe z wodą różaną- jak je stosować?

Maseczki w płachcie zdobywają coraz większą popularność. I choć zapewne pierwszym krajem, który kojarzy nam się z takim rodzajem zabiegu urodowego jest Korea, to ten rodzaj upiększania pochodzi z Japonii. Początkowo w ten sposób dbały o siebie gejsze, które wykorzystywały do tego celu skrawki jedwabiu, pozostałe z szycia kimona. Moczyły je w wodzie różanej i nakładały na twarz. Jednak fenomen masek rozniósł się za sprawą Koreańczyków, którzy udoskonalili ten patent i stworzyli coraz to nowsze receptury. Dziś są one tak popularne, że można je znaleźć w większości drogerii i marketów. Co takiego mają w sobie te maseczki i czy są lepsze od zwykłych? Sprawdźmy.

Czytaj więcej

Elementy 25 do 30 109 całkowita

Pokaż na stronę