Zadbaj o swoje serce dzięki składnikom odżywczym zawartym w liściach moringa

7 grudnia, 2021
Różne
Spis treści

Choroby serca stanowią współcześnie najczęstszą przyczynę śmierci. Wpływ na niniejsze zjawisko posiada przede wszystkim podwyższony poziom cholesterolu we krwi, który obserwuje się u ponad 60% dorosłych Polaków. I chociaż cholesterol jest niezbędny do życia, dostarczany do organizmu w nadmiernych ilościach odpowiada za rozwój miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca. Jednym z najskuteczniejszych sposobów zwalczania niniejszego zjawiska jest przestrzeganie zaleceń zrównoważonego odżywiania oraz systematycznej aktywności fizycznej. A czy istnieją skuteczne suplementy diety, które mogą pomóc nam w kontroli poziomu cholesterolu we krwi? W poniższym artykule poznasz odpowiedź na to pytanie, a ponadto dowiesz się dlaczego moringa nazywana jest drzewem życia.

Czym jest cholesterol i jak wpływa na nasze zdrowie?

Cholesterol to jeden z organicznych związków chemicznych obecnych w organizmie zwierząt. Zaliczany jest do lipidów steroidowych oraz alkoholi. Chociaż wiele słyszy się o jego szkodliwości, warto wiedzieć, iż niniejszy składnik niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

  • Po pierwsze: cholesterol stanowi jeden ze składników błon komórkowych;
  • Po drugie: cholesterol jest niezbędnym składnikiem biorącym udział w produkcji kwasów tłuszczowych;
  • Po trzecie: cholesterol jest prekursorem hormonów sterydowych;
  • Po czwarte: cholesterol bierze udział w procesie powstawania witaminy D3, która jest niezwykle ważna dla wzmacniania odporności organizmu.

Niniejszy związek chemiczny powstaje głównie przy udziale wątroby oraz ścian jelita. Mimo, iż jest on niezbędny do życia, spożywany w nadmiarze (głównie za sprawą nadmiernego udziału czerwonego mięsa w codziennej diecie) może doprowadzić do poważnych zaburzeń funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.

Liczne badania naukowe oraz obserwacje klinicystów nie pozostawiają złudzeń. Podwyższony poziom cholesterolu we krwi, a zwłaszcza jego frakcji LDL (nazywanej złym cholesterolem), odpowiada bezpośrednio za zwiększenie ryzyka rozwoju ChNS (choroby niedokrwiennej serca). Dzieje się tak, ponieważ nagromadzenie nadmiernych ilości cząsteczek cholesterolu w osoczu krwi powoduje ich przenikanie do śródbłonka naczynia, a następnie osadzanie się ich w świetle naczyń krwionośnych. Proces ten pociąga za sobą wiele patologicznych zjawisk, które odpowiedzialne są za powstanie blaszki miażdżycowej, a tym samym zwiększone ryzyko zawału serca oraz udarów w przyszłości.

W tym miejscu warto także przypomnieć, że współczesne badania naukowe wyraźnie podkreślają korzyści wynikające ze skutecznego obniżenia poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Osiągniecie niniejszego stanu możliwe staje się poprzez przestrzeganie szeregu zaleceń, wśród których najważniejszym jest zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych oraz stylu życia.

Poznaj skuteczne metody walki z nadmiernym poziomem cholesterolu

Proces zwalczania cholesterolu we krwi jest długotrwały i wymaga pełnego zaangażowania pacjenta. Ponadto, wymaga on współpracy specjalistów z różnych dziedzin, w tym kardiologa, a także dietetyka klinicznego. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie kilka cennych wskazówek, dzięki którym dowiesz się, jak obniżyć cholesterol.

  • Po pierwsze: PRZESTRZEGAJ ZALECEŃ ZDROWEGO ODŻYWIANIA. Wprowadź do swojej diety większą ilość świeżych warzyw, owoców, produktów z pełnego ziarna, ryb, nasion roślin strączkowych oraz wysokiej jakości olejów roślinnych. Wyeliminuj ze swojego jadłospisu białe pieczywo, nadmierne ilości czerwonego mięsa, tłuszcze zwierzęce, przetworzoną żywność, alkohol oraz słodycze;
  • Po drugie: PODEJMUJ SYSTEMATYCZNĄ AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ. Każdego dnia staraj się wykonywać minimum 15 minut ćwiczeń. Regularna aktywność fizyczna sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a ponadto zwiększa wydolność układu sercowo-naczyniowego.
  • Po trzecie: PRZESTRZEGAJ ZALECEŃ LEKARZA. Przyjmuj systematycznie leki, które zalecił Ci lekarz. Wykonuj regularne kontrole poziomu cholesterolu we krwi.
  • Po czwarte: WPROWADŹ DO SWOJEJ DIETY MORINGĘ. Preparaty zawierające organiczne liści moringi pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju zaburzeń w obrębie układu sercowo-naczyniowego.

Dowiedz się, jakie właściwości skrywają w sobie liście Moringa Oleifera

Moringa Oleifera to wyjątkowa roślina, która w naturalnych warunkach występuje na terenie Indii oraz słonecznej Afryki. Jej niecodzienne właściwości zdrowotne doceniane są od tysięcy lat i stanowią nieodłączny element medycyny ajurwedyjskiej. Moringa to prawdziwy lider wśród żywności super-foods. Wzbudza zainteresowanie specjalistów z zakresu zdrowego odżywiania i coraz częściej staje się przedmiotem badań naukowych, które wskazują na pozytywny wpływ moringi w kontekście funkcjonowania organizmów zwierzęcych. Wszystko to za sprawą skoncentrowanej dawki składników odżywczych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy zawartych w niniejszej roślinie. Moringa jest źródłem:

  • 10 cennych minerałów i aż 13 wartościowych witamin, w tym: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, witamina D, witamina K, żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, fosfor;
  • 45 przeciwutleniaczy, które odpowiadają za zmniejszenie szkodliwego wpływu wolnych rodników, a tym samym minimalizację zjawiska stresu oksydacyjnego, przyczyniającego się do rozwoju licznych zaburzeń czynności organizmu;
  • Białka oraz niezastąpionych aminokwasów. Dlatego też, moringa zalecana jest w diecie osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego;
  • Niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, omega-6, a także omega-9.

Jak suplementacja liści moringa może wpłynąć na zdrowie naszego serca?

Moringa Oleifera z pewnością zasługuje na miano super-foods. Zawarte w niej wartościowe składniki odżywcze, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, w połączeniu ze zrównoważonym stylem życia, korzystnie oddziałują na funkcjonowanie organizmu człowieka, a zwłaszcza na czynność układu sercowo-naczyniowego. Liczne badania naukowe potwierdzają, iż regularna suplementacja moringi przyczynia się do:

  • Obniżenia poziomu cholesterolu we krwi;
  • Obniżenia poziomu ciśnienia tętniczego;
  • Utrzymania prawidłowej masy ciała;
  • Zwiększenia ogólnej wydolności organizmu.

Powyższe efekty udaje się osiągnąć przede wszystkim ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także antyoksydantów, które skutecznie eliminują cząsteczki cholesterolu LDL z organizmu człowieka. Nie bez znaczenia dla zdrowia naszego układu krążenia jest także witamina C oraz K zawarta w liściach moringa Oleifera, które nie tylko usprawniają procesy krzepnięcia krwi, ale także uszczelniają naczynia krwionośne. Ponadto, moringa jest źródłem potasu wpływającego na regulację poziomu ciśnienia krwi oraz magnezu przyczyniającego się do zwiększenia wydolności mięśnia sercowego. Badania naukowe jednoznacznie potwierdzają, iż składniki zawarte w liściach Moringa Oleifera wykazują korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy zwierząt oraz ludzi. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, zapoznaj się z informacjami dostępnymi w poniższych artykułach.

Gdzie kupić organiczne liście moringa?

Suplementy diety zawierające w swoim składzie wyłącznie organiczne liście Moringa Oleifera nie są łatwo dostępne na rynku. Niemniej jednak, można znaleźć je w sklepie Perla Negra oferującym produkty marki ME Moringa for Life. To unikalny na rynku producent produktów z czystej, organicznej moringi, stanowiącej źródło wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów. To co wyróżnia niniejszą markę spośród innych dostępnych na rynku, to przede wszystkim uczciwość i transparentność. Na mediach społecznościowych marki ME Moringa for Life możemy bowiem obserwować ekologiczne plantacje Moringa Oleifera na terenie Kenii. Dzięki temu, zyskujemy pewność, że produkty niniejszej marki tworzone są nie tylko w zgodzie z najwyższymi standardami, ale przede wszystkim z poszanowaniem praw człowieka, a także zasad ochrony środowiska.

Podsumowanie

Cholesterol to jeden z niezbędnych składników naszego organizmu, który produkowany jest między innymi przy udziale wątroby oraz ścian jelit. Niemniej jednak, dostarczanie nadmiernych ilości niniejszego składnika wraz z codzienną dietą może odpowiadać za rozwój zmian miażdżycowych, a tym samym zwiększone ryzyko choroby niedokrwiennej serca. W związku z tym, niezwykle istotne jest, aby każdego dnia dbać o zdrowie układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim poprzez zmianę swoich nawyków żywieniowych, jak również przestrzeganie zaleceń systematycznej aktywności fizycznej. W tym miejscu warto także zapamiętać, że jednym ze skutecznych sposobów obniżania cholesterolu we krwi jest stosowanie organicznych preparatów z liści Moringa Oleifera, stanowiących źródło wartościowych składników odżywczych.

Literatura:

  1. AL. Catapano, I. Graham, G. De Backer i wsp. 2016 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. The Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and European Atherosclerosis Society (EAS). Eur Heart J, 2016; 37: 2999-3058;
  2. B. Cybulska, WB. Szostak, L. Kłosiewicz-Latoszek. Makroskładniki. W: Patofizjologia. Pod red. S. Maślińskiego, J .Ryżewskiego. Wyd. Lek. PZWL. Warszawa 2012.
  3. K. Tshingani, P. Donnen, H. Mukumbi, P. Duez, M. Dramaix-Wilmet. Impact of Moringa oleifera lam. Leaf powder supplementation versus nutritional counseling on the body mass index and immune response of HIV patients on antiretroviral therapy: a single-blind randomized control trial. BMC Complement Altern Med. 2017 Aug 22;17(1):420;
  4. M. Vergara-Jimenez, M. Mused Almatrafi, M. Luz Fernandez, Bioactive Components in Moringa Oleifera Leaves Protect against Chronic Disease, Antioxidants (Basel). 2017 Dec; 6(4): 91;
  5. M. Mbikay. Therapeutic Potential of Moringa oleifera Leaves in Chronic Hyperglycemia and Dyslipidemia: A Review. Front Pharmacol. 2012; 3: 24;
  6. S. Sreelatha, P. R. Padma. Antioxidant activity and total phenolic content of Moringa oleifera leaves in two stages of maturity. Plant Foods Hum Nutr. 2009 Dec;64(4):303-11.

Tagi: serce cholesterol liście moringa

Spis treści