Włoskie makaroniki z rumem – odkryj tradycyjną włoską recepturę

5 lipca, 2022
Różne
Spis treści

Włoskie ciasteczka to jeden z bardziej popularnych i charakterystycznych produktów spożywczych w tym kraju. Ich wybór w sklepach jest naprawdę duży i choć na pierwszy rzut oka te kruche słodkości wyglądają niepozornie, to ostatecznie okazuje się, że są naprawdę pyszne. Wybór jest naprawdę różnorodny i każdy znajdzie coś dla siebie. Tym bardziej, że często właśnie ciasteczka są jednym z elementów włoskiego śniadania, które najczęściej podawane jest na słodko w towarzystwie przepysznej kawy.

Jednym z rodzajów owych ciasteczek są amaretti, niewielkie okrągłe ciasteczka migdałowe. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie tych włoskich specjałów, a nie macie w planach wyjazdu do Włoch, to zapraszamy Was do naszego sklepu, gdzie możecie je zakupić. Nasze makaroniki wyprodukowane są przez firmę Amaretti Virginia, cukiernię, która już od ponad 160 lat tworzy słodkości, bazując na doświadczeniu poprzednich pokoleń. Dzięki temu niepowtarzalny, wyjątkowy smak nie zmienia się na przestrzeni lat, wciąż zachwycając i zdobywając nowych klientów. Słodkości powstają z wyselekcjonowanych składników, dzięki czemu jakość wypieków wciąż pozostaje na najwyższym poziomie.

Makaroniki amaretti odznaczają się prostym składem, a ich cechą charakterystyczną są pestki moreli, które zmielone na proszek zastępują tradycyjną mąkę pszenną. Dzięki temu ciasteczka te pozbawione są glutenu i mogą być bez przeszkód spożywane przez alergików. Wśród składników znajdziemy również cukier, białka jaj, a w tym wypadku także dodatki w postaci gorzkiej czekolady, rumu oraz skarmelizowanych orzechów laskowych.

Smak tych ciasteczek jest dość charakterystyczny, gorzkość pestek moreli przełamywany jest słodkością cukru i karmelu. To sprawia, że makaroniki te są dobrą przekąską solo, ale najlepiej jeść je w towarzystwie kawy, espresso lub cappuccino. We Włoszech podaje się je również do win deserowych i likierów. Dobrym wyborem będzie także stworzenie z ich dodatkiem deserów. Można po prostu połączyć dwa ciasteczka słodkim kremem lub dżemem, użyć ich do lodów lub pokruszyć do bez lub innych ciast. Zaskakujące natomiast może być użycie ich do dań słonych, jak na przykład tortelloni z parmezanem i amaretti.

Włoskie makaroniki z rumem to ciastka, które na pewno zaskoczą Twoją rodzinę i znajomych. Z powodzeniem zastąpią zwykłe ciasta na imprezach i będą doskonałą przekąską podczas wspólnej kawy. A jeśli tylko masz ochotę na kuchenne eksperymenty to makaroniki nadadzą nowego, niecodziennego smaku potrawom. Wystarczy tylko odrobina wyobraźni!

Jeśli marzysz, by poczuć włoski klimat, nie musisz od razu myśleć o podróży! Z tymi makaronikami stworzysz go w swoim domu, zaczynając dzień od typowego, włoskiego śniadania. Kawa i słodkie ciasteczko sprawią, że będziesz mieć wspaniały nastrój i mnóstwo energii od samego rana. Dobry humor na cały dzień masz gwarantowany, zapewniamy Ci to!

Tagi: amaretti virginia, ciasteczka migdałowe, ciasteczka z rumem, italian food, tradycja, włochy, włoska receptura, włoskie makaroniki, wspaniały smak

Spis treści