Facebook Pixel
 
Owoce bergamotki w walce z cukrzycą i wysokim cholesterolem

Owoce bergamotki w walce z cukrzycą i wysokim cholesterolem

Z każdym rokiem zwiększa się ilość osób, które zmagają się z problemem cukrzycy, a także podwyższonego cholesterolu. W wielu przypadkach, przyczyną niniejszego stanu rzeczy jest nieodpowiednia dieta oraz niska aktywność fizyczna. Mimo rosnącej wiedzy na temat znaczenia zdrowego odżywiania w profilaktyce licznych zaburzeń stanu zdrowia, nadal stosunkowo rzadko sięgamy po świeże warzywa i owoce, stanowiące skarbnicę wartościowych witamin i minerałów, wspierających prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Czas to zmienić! Już dziś wprowadź do swojego jadłospisu niezwykle smaczne i aromatyczne owoce bergamotki, które zawierają w sobie aż 7 razy więcej witaminy C niż kwaśna cytryna. Składniki zawarte w bergamotce wpływają na poprawę odporności, a nawet zwalczanie szkodliwego wpływu wolnych rodników. A co jeszcze warto wiedzieć na jej temat? Czy owoce bergamotki są w stanie obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu!

Czytaj więcej
Owoce bergamotki skarbnicą zdrowia

Owoce bergamotki skarbnicą zdrowia

Podczas długiego sezonu zimowego, nasza odporność wystawiona zostaje na ciężką próbę. Dlatego też, staramy się zapewnić jej wsparcie, między innymi poprzez dostarczanie do organizmu zestawu niezastąpionych witamin i minerałów. Lekarze zwracają uwagę, że zwłaszcza suplementacja witaminy C może wpływać na zmniejszenie ryzyka zachorowania na grypę i przeziębienie, a także przyspieszać nasz proces zdrowienia w czasie infekcji. I chociaż z witaminą C kojarzy nam się przede wszystkim cytryna, warto wiedzieć, że blisko 7 razy więcej znajdziemy jej w aromatycznej bergamotce. Czym jest bergamota? Jakie witaminy sobie skrywa? Jak wpływa na nasze zdrowie? I w końcu, kiedy powinniśmy spożywać bergamotkę? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym tekście!

Czytaj więcej
Czy jedzenie czekolady jest zdrowe?

Czy jedzenie czekolady jest zdrowe?

Czekoladę uwielbiają dorośli i dzieci. Budzi pozytywne emocje i skojarzenia, sięgamy po nią w chwili gdy pragniemy wytchnienia lub chcemy poprawić sobie humor. A co jeśli chodzi o wartości prozdrowotne tego przysmaku? Czy można powiedzieć, że jedzenie czekolady jest zdrowe?

Czytaj więcej
Dżem i marmolada, a może konfitura lub powidła? Jakie są różnice w tych przetworach?

Dżem i marmolada, a może konfitura lub powidła? Jakie są różnice w tych przetworach?

Wielu z nas z niecierpliwością czekało na lato. Kochamy ten beztroski czas, który tak mocno kojarzy nam się z błogim lenistwem na wakacjach i kilogramami zjadanych owoców. To ulubiona pora roku, podczas której porzucamy ciężkostrawne obiady na rzecz słodziutkich truskawek lub czereśni i zupełnie nie przejmujemy się gotowaniem! Ale jest również duża grupa osób, szczególnie kobiet, które skrupulatnie wykorzystują ten czas owocowania na przygotowywanie smakowitych przetworów na jesienno-zimowy czas. W kuchni unosi się piękny zapach, a nam przypominają się obrazy z dzieciństwa, podczas których nasze babcie i mamy krzątały się po kuchni. A może również i Wy pracujecie latem niczym mróweczki?

Czytaj więcej
Włoskie makaroniki z rumem – odkryj tradycyjną włoską recepturę

Włoskie makaroniki z rumem – odkryj tradycyjną włoską recepturę

Włoskie ciasteczka to jeden z bardziej popularnych i charakterystycznych produktów spożywczych w tym kraju. Ich wybór w sklepach jest naprawdę duży i choć na pierwszy rzut oka te kruche słodkości wyglądają niepozornie, to ostatecznie okazuje się, że są naprawdę pyszne. Wybór jest naprawdę różnorodny i każdy znajdzie coś dla siebie. Tym bardziej, że często właśnie ciasteczka są jednym z elementów włoskiego śniadania, które najczęściej podawane jest na słodko w towarzystwie przepysznej kawy.

Czytaj więcej
Rum w kuchni – co można zrobić z rumu?

Rum w kuchni – co można zrobić z rumu?

Rum w Polsce nie jest zbyt popularnym alkoholem i rzadko gości na naszych stołach. Polacy kojarzą go głównie z piratami i morskimi podbojami. Ten niedoceniony trunek jednak ma szerokie zastosowanie i bardzo ciekawą historię. Niewątpliwie warto od czasu do czasu pokusić się, aby po niego sięgnąć, ale nie tylko w celu wypicia- z jego dodatkiem można stworzyć naprawdę wiele wspaniałych potraw. Zachęcamy Was do kulinarnych eksperymentów!

Czytaj więcej

Elementy 1 do 6 17 całkowita

Pokaż na stronę