Facebook Pixel
 
Dżem i marmolada, a może konfitura lub powidła? Jakie są różnice w tych przetworach?

Dżem i marmolada, a może konfitura lub powidła? Jakie są różnice w tych przetworach?

Wielu z nas z niecierpliwością czekało na lato. Kochamy ten beztroski czas, który tak mocno kojarzy nam się z błogim lenistwem na wakacjach i kilogramami zjadanych owoców. To ulubiona pora roku, podczas której porzucamy ciężkostrawne obiady na rzecz słodziutkich truskawek lub czereśni i zupełnie nie przejmujemy się gotowaniem! Ale jest również duża grupa osób, szczególnie kobiet, które skrupulatnie wykorzystują ten czas owocowania na przygotowywanie smakowitych przetworów na jesienno-zimowy czas. W kuchni unosi się piękny zapach, a nam przypominają się obrazy z dzieciństwa, podczas których nasze babcie i mamy krzątały się po kuchni. A może również i Wy pracujecie latem niczym mróweczki?

Czytaj więcej
Włoskie makaroniki z rumem – odkryj tradycyjną włoską recepturę

Włoskie makaroniki z rumem – odkryj tradycyjną włoską recepturę

Włoskie ciasteczka to jeden z bardziej popularnych i charakterystycznych produktów spożywczych w tym kraju. Ich wybór w sklepach jest naprawdę duży i choć na pierwszy rzut oka te kruche słodkości wyglądają niepozornie, to ostatecznie okazuje się, że są naprawdę pyszne. Wybór jest naprawdę różnorodny i każdy znajdzie coś dla siebie. Tym bardziej, że często właśnie ciasteczka są jednym z elementów włoskiego śniadania, które najczęściej podawane jest na słodko w towarzystwie przepysznej kawy.

Czytaj więcej
Rum w kuchni – co można zrobić z rumu?

Rum w kuchni – co można zrobić z rumu?

Rum w Polsce nie jest zbyt popularnym alkoholem i rzadko gości na naszych stołach. Polacy kojarzą go głównie z piratami i morskimi podbojami. Ten niedoceniony trunek jednak ma szerokie zastosowanie i bardzo ciekawą historię. Niewątpliwie warto od czasu do czasu pokusić się, aby po niego sięgnąć, ale nie tylko w celu wypicia- z jego dodatkiem można stworzyć naprawdę wiele wspaniałych potraw. Zachęcamy Was do kulinarnych eksperymentów!

Czytaj więcej
Co pić w cieplejsze dni? Poznaj ekologiczne lemoniady Galvanina!

Co pić w cieplejsze dni? Poznaj ekologiczne lemoniady Galvanina!

Wiosna nareszcie dobiegła końca, a upragnione przez wszystkich lato nadeszło! Słońce cieszy nasze oczy, rozkwitająca zieleń zachęca do spędzania czasu na łonie natury, a wzrastająca temperatura skłania nas do długich spacerów i aktywnego wypoczynku. Powoli również nadchodzi okres uwielbiany nie tylko przez dzieci- czas wzmożonej konsumpcji lodów i napojów chłodzących! Ale co wybrać, jeśli nie mamy wcale ochoty na przepełniony cukrem sklepowy asortyment? Nie martwcie się, bo my jak zwykle spieszymy do Was z rozwiązaniem! Poznajcie rewelacyjne w smaku, ale jednocześnie zdrowe lemoniady Galvanina!

Czytaj więcej
Tradycyjne Makaroniki Amaretti - włoska receptura sprzed 100 lat

Tradycyjne Makaroniki Amaretti - włoska receptura sprzed 100 lat

W życiu każdego z nas przychodzi taki moment, w którym po prostu musisz sięgnąć po coś słodkiego. Jesienna chandra, wieczór filmowy, a może kawa z przyjaciółmi- wszystkie powody ku temu są dobre . My doskonale to rozumiemy! I mamy dokładnie tak samo. Nie ma nic lepszego niż gorzka kawa o poranku w towarzystwie słodkiego ciasteczka! A jeśli są jeszcze świeżutkie i chrupiące to my jesteśmy zachwyceni. I zdradzimy Wam pewien sekret- wcale nie chodzimy bladym świtem do piekarni… Chcecie wiedzieć więcej? Chętnie się z Wami tym podzielimy, czytajcie dalej!

Czytaj więcej
Pestki moreli,  sekretny składnik tradycyjnej receptury włoskich ciasteczek Amaretti

Pestki moreli, sekretny składnik tradycyjnej receptury włoskich ciasteczek Amaretti

Obecnie przywiązujemy coraz większa wagę do tego, co jemy. Nie są nam obce zwroty „eko”, „bio”, czy „organic” i właśnie tego szukamy na półkach sklepowych, a jeszcze lepiej u lokalnego rolnika (a jeśli Wasza „hurtownia” to Wasz własny ogródek, to jesteście prawdziwymi szczęściarzami!). Zwiększamy porcję warzyw i owoców spożywanych dziennie. To są naprawdę dobre informacje! Jednak mimo tych wszystkich pozytywnych zmian, w grę wchodzą również nasze indywidualne upodobania i preferencje co do jedzenia. Jedni obierają owoce, inni zostawiają tak zwany „ogryzek”, a inni wyrzucają część, która jeszcze mogłaby być wykorzystana. Okazuje się, że to duży błąd, który pozbawia nas części naprawdę wspaniałych właściwości! Dziś pod lupę weźmiemy pestki moreli, które są bardzo drogocenną dla naszego zdrowia częścią tego owocu. Jeśli jesteście ciekawi, co takiego kryje ta niepozorna pestka, zapraszamy!

Czytaj więcej

Elementy 1 do 6 14 całkowita

Pokaż na stronę