Olej z kiełków pszenicy to bogaty, odżywczy olej z zarodków pszennych, często pozyskiwany w procesie tłoczenia na zimno. Określa się go mianem “płynnego złota”, ze względu na fakt, że jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy E. Zawiera również mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych, między innymi linolowy, który jak udowodniono, skutecznie wzmacnia mieszki włosowe, nadając włosom miękkość i utrzymując ich nawilżenie.
Olej z kiełków pszenicy właściwości
Podnosi poziom energii
Zawarty w oleju z kiełków pszenicy oktakozanol przyczynia się do zwiększenia siły mięśni rdzenia, dodatkowo podnosząc wytrzymałość i odporność organizmu. Przyjmowanie suplementów oleju z kiełków pszenicy zwiększa wydajność w trakcie aktywności fizycznej.
Przed zastosowaniem kapsułek odżywczych warto zasięgnąć porady dietetyka lub lekarza.
Działa przeciwstarzeniowo
Olej z kiełków pszenicy, bogaty w witaminy B6, kwas foliowy i witaminę E, jest uważany za środek przeciwstarzeniowy. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem i sprzyja zdrowej skórze, zapobiegając wielu problemom skórnym, do których należą łuszczyca, egzema i suchość skóry. Witamina B, z kolei, pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek i wspomaga ich wzrost.
Zmniejsza poziom stresu
Olej z zarodków pszennych jest źródłem dużej ilości witaminy D, a także licznych związków o działaniu przeciwzapalnym. Współdziałają ze sobą, aby poprawić funkcjonowanie układu nerwowego, obniżając poziom niepokoju, depresji, napięcia i przynosząc ulgę od stresu.
Obniża poziom cholesterolu LDL
Zawarte w oleju z kiełków pszenicy ogromne ilości kwasów tłuszczowych omega 3 wpływają na metabolizm i rozkład lipidów oraz ich wchłanianie w organizmie. Dzięki temu przyczynia się do podniesienia poziomu dobrego cholesterolu HDL, zmniejszając jednocześnie poziom szkodliwego cholesterolu LDL we krwi, tym samym minimalizując ryzyko zawału serca i innych związanych z nim dolegliwości. Dodatkowo stymuluje pracę mięśnia sercowego i poprawia krążenie krwi w organizmie.
Olej z kiełków pszenicy na twarz
Olej z kiełków pszenicy to naturalny olej, który skutecznie oczyszcza skórę twarzy. Chroni skórę przed nadmiernym wydzielaniem sebum, które może wywoływać inne problemy skórne, takie jak trądzik, wypryski itp. Wystarczy kilka kropli olejku, aby rozprowadzić go bezpośrednio na skórze lub wykorzystać jako dodatek do maseczek lub okładów na twarz. Dodatkowo, kilka kropli olejku można delikatnie rozprowadzić na twarzy i pozwolić mu wchłonąć w skórę.
Przed zastosowaniem olejku osoby z tłustą cerą powinny skontaktować się z ekspertem ds. pielęgnacji skóry.
Kiełki pszenicy są niezwykle bogatym źródłem witaminy E i kwasu linolowego, które sprawiają, że olej ten jest wyjątkowo skuteczny w redukcji widoczności drobnych linii i zmarszczek.
Zawarte w oleju z kiełków pszenicy kwasy tłuszczowe, działanie silnie nawilżające, przeciwutleniające i przeciwzapalne sprzyjają zwalczaniu rozmaitych problemów skórnych. Wybierając olejek z kiełków pszenicy w swojej codziennej pielęgnacji, możemy uzyskać efekt wolnej od niedoskonałości skóry. Pamiętajmy jednak, aby zwrócić uwagę na jego komedogenność.
Olej z kiełków pszenicy komedogenność
Olej z kiełków pszenicy został sklasyfikowany jako produkt wysoce komedogenny, ze wskaźnikiem na poziomie 5 w skali punktowej od 0 do 5. Taka ocena sygnalizuje duże prawdopodobieństwo zatykania porów, przez co może nasilać trądzik i inne dolegliwości skórne, zwłaszcza u osób z cerą tłustą lub trądzikową. Olej z kiełków pszenicy, z uwagi na swój charakter, jest generalnie zalecany dla skóry suchej i skłonnej do starzenia się, a mniej dla skóry tłustej lub trądzikowej.
Olej z kiełków pszenicy na włosy
Olej z kiełków pszenicy uchodzi za wyjątkowo zdrowy dla włosów i skóry głowy, zapewniając im dobrą kondycję, pobudzając zdrowy wzrost włosów, a także przywracając im odpowiedni poziom nawilżenia i sprawiając, że stają się miękkie i lśniące.
Miękkie, gładkie włosy:
Włosy odżywione i nawilżone olejem z kiełków pszenicy wyglądają tak, jakby wszystko na głowie znalazło swoje miejsce. Warstwy włosów łatwiej układają się w palce, loki i fale utrzymują swój kształt, a fryzura nabiera piękniejszego połysku. Korzystając z oleju z kiełków pszenicy możemy być pewni, że włosy nie będą się puszyć.
Olej z kiełków pszenicy wzmacnia mieszki włosowe:
Stosowanie oleju z kiełków pszenicy na włosy niesie ze sobą wiele korzyści, witamina B zawarta w oleju z kiełków pszenicy pomaga poprawić krążenie w skórze głowy i może stymulować wzrost nowych włosów.
Odbudowa i ochrona włosów:
Dzięki temu, że olej z kiełków pszenicy jest niezwykle odżywczy, regenerujący i bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz witaminy, włosy zniszczone wysoką temperaturą, koloryzacją lub innymi czynnikami zewnętrznymi będą w pełni korzystać z jego regenerujących właściwości. Olej z kiełków pszenicy nie tylko naprawia istniejące uszkodzenia, ale także pomaga zapobiegać przyszłym uszkodzeniom spowodowanym stylizacją.
Olej z kiełków pszenicy do picia
Olej z kiełków pszenicy dostarcza organizmowi mnóstwo witaminy E, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz innych składników korzystnych dla zdrowia. Picie oleju z kiełków pszenicy może przynieść wiele zdrowych efektów, w między innymi wzmocnić układ odpornościowy, obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych poprzez redukcję poziomu cholesterolu i zachowanie prawidłowego ciśnienia krwi, chronić komórki przed szkodliwym działaniem oksydacyjnym dzięki właściwościom przeciwutleniającym, a także odżywiać skórę od wewnątrz i wspierać zdrowie włosów.
Olej z kiełków pszenicy w kosmetyce
Olej z kiełków pszenicy znalazł swoje szerokie zastosowanie w kosmetyce za sprawą bogatego profilu odżywczego, a zwłaszcza wysokiej zawartości witaminy E, która wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Jest często składnikiem produktów do pielęgnacji skóry, których celem jest nawilżenie i odmłodzenie dojrzałej lub zniszczonej skóry. Olej z kiełków pszenicy jest ponadto wykorzystywany w produktach do pielęgnacji włosów, które wzmacniają, nawilżają i nabłyszczają.
Jakie są skutki uboczne olejku z kiełków z pszenicy?
Suplementacja kiełkami pszenicy nie jest wskazana dla osób z nietolerancją glutenu lub alergią na gluten, ze względu na obecność glutenu.
Olej z zarodków pszennych zawiera duże ilości trójglicerydów, będących rodzajem tłuszczu. Osoby z chorobami serca, a także osoby z wysokim ryzykiem chorób serca, powinny kontrolować jego spożycie, ze względu na fakt, że wysoki poziom trójglicerydów jest związany z negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
U niektórych osób ekstrakt z kiełków pszenicy może wywoływać łagodne skutki uboczne. Należą do nich biegunka, nudności, gazy i zawroty głowy.
Należy porozmawiać z lekarzem odnośnie korzyści i zagrożeń wynikających z dodania kiełków pszenicy do diety.