Róża damasceńska to kwiat uprawiany w basenie morza Śródziemnego już od czasów starożytnych, rozpowszechniony przez Rzymian w południowej i zachodniej Europie. Największa plantacja tych kwiatów jest obecnie jednak w Bułgarii, gdzie według legendy, została przywieziona przez tureckiego sędziego, który chciał stworzyć sobie wonny ogród. Pierwsze plantacje róży zaczęły pojawiać się w XIII wieku i trwają aż do dzisiaj, w środkowej części kraju, w miejscu zwanym Doliną Róż. Wszechstronne właściwości i lecznicze działania powodują, że jest uznawana za jeden z najcenniejszych kwiatów, a produkty z niej stworzone są bardzo skuteczne.

            Róża damasceńska zawiera w sobie ogromne ilości substancji czynnych, najwięcej jest w niej witaminy C, K oraz B, a także beta-karoten, flawonoidy, potas, jodynę, wielonasycone kwasy tłuszczowe, a także sód, cynk oraz magnez.

            Woda różana pozyskiwana jest w procesie destylacji jej kwiatów parą wodną. Może być stosowana na wiele sposobów. Z uwagi na odczyn hydrolatu zbliżonego do pH skóry, będzie on odpowiedni do każdego rodzaju cery. Użyty jako tonik lub mgiełka, pozostawi ją mocno nawilżoną. Obecność flawonoidów wzmocni naczynka, ukoi podrażnienia oraz zaczerwienienia, z tego względu osoby o cerze wrażliwej powinny mieć destylat różany w swojej kosmetyczce. Usuwa wolne rodniki i według badań ta roślina robi to najsilniej. Dodatkowo róża działa antybakteryjnie i antyseptycznie, bakterie giną w przeciągu 5 minut od kontaktu z tym destylatem. Jeśli więc zmagasz się z trądzikiem, lub trądzikiem różowatym, hydrolat różany jest odpowiedni również dla Ciebie. Cera dojrzała również skorzysta z jego cennych właściwości ze względu na działanie odnawiające i odmładzające- róża damasceńska spłyca zmarszczki oraz uchroni naskórek przed utratą wilgoci, a to wszystko dzięki drogocennym witaminom C i E. Beta- karoten stymuluje produkcję kolagenu w skórze, którego z wiekiem jest coraz mniej. Z kolei witaminy z grupy B zmniejszają rogowacenie skóry.

            Użyta na włosy również zapewni im maksymalne nawilżenie oraz odżywienie, dzięki czemu pasma będą zrewitalizowane, a końcówki przestaną się przesuszać. Hydrolat można również wetrzeć w skalp i chwilę masować- to działanie pozwoli wniknąć składnikom w głąb i odżywić cebulki. Dzięki temu włosy będą rosły szybciej i będą mocniejsze, pozbędziesz się także problemu wypadania. Woda różana nie pozostawia po sobie tłustego filtra, dzięki czemu nie ma potrzeby mycia włosów.

            Woda kwiatowa z róży nadaje się także do celów spożywczych. Wzmacnia smak spożywanych potraw oraz napojów, można pić ją także solo. Podczas Festiwalu Róż w Bułgarii sprzedawana jest jako napój w butelkach. Na bazie destylatu można przyrządzić soki, herbaty, a także desery. Jego obecność stymuluje układ trawienny do lepszej pracy.

            Oprócz tego hydrolat z róży damasceńskiej można stosować na ból głowy, wystarczy zmoczyć ręcznik bądź ściereczkę i przyłożyć do głowy jako kompres. Przyda się również do płukania jamy ustnej ze względu na swoje przeciwzapalne właściwości, a także załagodzi podrażnione i zaczerwienione oczy. Zapach róży doskonale wpływa na układ nerwowy, relaksuje i wycisza, warto więc przygotować sobie ciepłą kąpiel z dodatkiem wody różanej i odprężyć się po ciężkim dniu.

            Jaki hydrolat z róży damasceńskiej wybrać? Polecamy ekologiczny hydrolat z róży damasceńskiej, który jest najwyższej jakości, kwiaty zbierane są ręcznie, a proces destylacji odbywa się na miejscu. Woda nie zawiera żadnej chemii, sztucznych dodatków, czy barwinków, co potwierdza certyfikat USDA ORGANICS.

Hydrolat z róży damasceńskiej