Czy wybraliście już swoje ulubione herbaty? Czerwona, żółta, zielona, a może klasyczna czarna, na co macie dziś ochotę? Jakiegokolwiek jednak naparu byście nie wybrali, do degustowania idealnego napoju potrzebna będzie Wam jeszcze jedna decyzja. Czy wybrać klasyczną sypaną herbatę, czy może tak bardzo popularną ekspresową, zamkniętą w saszetkach? Jeśli zależy Wam na wyjątkowym smaku to czytajcie dalej…

Herbata liściasta to susz, na który składają się zwykle całe, niepołamane, czasem skręcane liście. Herbaty te są dostępne w przeróżnych smakach, zapachach, na co wpływ ma dosłownie wszystko. Od regionu i wysokości upraw, pory zbioru, aż po sposób suszenia i przetwarzania. Ten rodzaj herbat jest tym pierwotnym. Ponieważ powierzchnia liści jest większa, niż w suszu torebkowym, olejki eteryczne uwalniają się wolniej, dzięki czemu herbata dłużej zachowuje swoją świeżość i aromat, a także składniki odżywcze. Wielu osobom parzenie takiej herbaty wydaje się skomplikowane i czasochłonne, albo nie lubią pływających w kubku liści, jednak należy zwrócić uwagę na pewien ważny fakt. Aby liście całkowicie oddały do wody, to co najlepsze, potrzebują do tego miejsca. Jeśli go im braknie, liście nie otworzą się w całości, a część tego, co wartościowe, po prostu w nich zostanie. Dlatego tak ważne jest, aby dać im przestrzeń, a Twoja herbata zyska niepowtarzalny, głęboki smak i aromat. Proces parzenia herbaty może stać się przyjemnym rytuałem, podczas którego zegar zwalnia, a Ty, nigdzie się nie śpiesząc, delektujesz się każdym rozwijającym się listkiem. Masz czas dla siebie, masz czas dla bliskich…

Przeciwnikiem w tej rozgrywce jest szybka, gotowa do wypicia herbata ekspresowa. Uginają się od niej półki sklepowe, koneserzy herbat patrzą na nią z pogardą, ale i tak jest chętnie wybierana przez wielu konsumentów. Powód? Prostota w wykonaniu. Bierzesz torebkę, zalewasz i gotowe. W sumie zwykle nawet nie zwracając uwagi, w ilu stopniach. Taka herbata jest także ekonomiczna. Nie kosztuje wiele, ale patrząc od strony jakości to wcale nie jest dobra informacja. W torebkach zamknięty jest bowiem najczęściej pył, czyli pozostałość po produkcji herbaty sypanej, nasączonej esencją, który szybko się rozpuszcza- stąd szybkość parzenia takiej herbaty. Sami przyznacie, że nie brzmi to zbyt smacznie… Z tego właśnie powodu jej smak nie jest powalający, raczej jałowy, a ze względu na drobną formę pyłu, termin przydatności do spożycia jest krótszy, niż herbat liściastych. Same torebki w większości zrobione są z plastiku, nylonu, albo delikatnego papieru, najczęściej wybielanych chlorem. Można sobie wyobrazić, że zalewanie gorącą wodą lub wrzątkiem takich materiałów również nie jest zbyt dobre dla naszego zdrowia, a pozostałości chloru mogą dostawać się do naparu podczas parzenia. Niemniej trzeba przyznać, że i taka herbata ma swoje zalety, wszak nie każdy zawsze ma czas na rytualne zaparzanie liści, a wśród ekpresówek można znaleźć produkty naprawdę najwyższej jakości. Trzeba tylko zwracać na to uwagę.

Ekologiczna herbata Shui Xian Oolong z serii BioTea to napar, którego nie będziecie w stanie przestać pić! To produkt, który wychodzi naprzeciw wszystkim smakoszom herbat. Torebki wykonane są całkowicie naturalnie z włókien kukurydzianych szytych ręcznie i nie wybielanych, a sznurek użyty w saszetkach to czysta bawełna. Skrywają one susz w postaci całych liści, dzięki czemu napar jest bogaty w wiele składników odżywczych. Plantacje, z których zbierana jest herbata, to małe rodzinne gospodarstwa, które w swojej pracy nie wykorzystują pestycydów, ani środków ochrony roślin, a produkty są w stu procentach ekologiczne. Intensywny smak i subtelny zapach skradnie nie tylko Wasze podniebienia, ale i serca. Smacznego!