Galvanina wybrana najlepszą colą w ślepym teście Il Gambero Rosso

6 listopada, 2020
Różne
Spis treści

Najlepsze alternatywy dla tradycyjnej coli

Jeszcze niedawno trudno było sobie wyobrazić konkurencję dla Coca-Coli i Pepsi-Coli. Jednak na rynku pojawiło się wiele ciekawych alternatyw dla tych napojów, a ich producenci zadbali o to, aby przygotowane zostały z naturalnych i odznaczających się wyjątkową jakością produktów. Mimo zmonopolizowania rynku przez potentatów, bezalkoholowe napoje premium coraz odważniej wkraczają na rynek napojów wybieranych przez świadomych i spragnionych dobrej jakości klientów. Pośród nich prym wiedzie Galvanina wyróżniająca się na tle podobnych produktów.

Krótka historia coli

Historia Coca-Coli oraz Pepsi Coli sięga końca XIX wieku. Pierwotnie napoje te zawierały ekstrakty z orzechów koli oraz liści koki, ale również karmel, ekstrakty owoców cytrusowych i przyprawy. Z czasem dla osiągnięcia maksymalnych zysków producenci tych napojów odeszli od tradycyjnej receptury na rzecz tańszych zamienników. Cola oraz Pepsi początkowo uznawane były za remedium na zmęczenie, ból głowy i niestrawność. Zaledwie w ciągu kilku dziesięcioleci oba napoje podbiły Stany Zjednoczone, a przez następne dekady cały świat monopolizując tym samym rynek tanich napojów powszechnie dostępnych dla klientów.

Dziś przemysłowe napoje o smaku coli, podobnie jak wszystkie masowe napoje bezalkoholowe, są wytwarzane przy pomocy chemii: karmelu E150d (który zwiększa ryzyko raka) używanego jako barwnika, kwasu fosforowego E338 (który pochłania wapń i „zmiękcza” kości) do regulacji kwasowości, sztucznych aromatów, oraz wody z dwutlenkiem węgla. W ciągu ostatniej dekady korporacjom produkującym napoje na masową skalę przybyła groźna konkurencja, tworząc napoje wykonane z naturalnych a w niektórych przypadkach organicznych składników. Znalazły swoją niszę, oferując swoje produkty w sklepach dla smakoszy, bistrach i renomowanych winiarniach, ale również w kioskach i stoiskach z ulicznym jedzeniem.

Docenione przez ekspertów

Znany i szanowany przez restauratorów włoski miesięcznik Il Gambero Rosso pokusił się o zestawienie najlepszych napojów dostępnych winiarniach, restauracjach i koktajlbarach. Do wyłonienia najlepszych napojów posłużył ślepy test, a brali w nim udział uznani sommelierzy, restauratorzy, barmani, eksperci od produktów rolno-spożywczych oraz dziennikarze kulinarni. Najlepszymi okazały się produkty ekologiczne, pozbawione barwników, konserwantów i szkodliwych dodatków. Z dumą prezentujemy Państwu zestawienie najlepszych produktów wyłonionych za pomocą ślepego testu.

1. Galvanina Bio Cola (bez kofeiny)

Na pierwszym miejscu uplasowała się Galvanina Bio Cola. Firma z Rimini ze swoimi organicznymi napojami bezalkoholowymi zawsze plasuje się na szczycie rankingów. Doceniona przez testerów dzięki doskonałej jakości składników i niepowtarzalnym smaku. Nie posiada barwników, a w jej krótki skład wchodzą woda, cukier trzcinowy, organiczny karmelizowany cukier, dwutlenek węgla, kwas L-winowy oraz naturalne aromaty. Kasztanowy kolor oraz intensywne nuty ziół, cytrusów, pieprzu, oraz imbiru nadają temu napojowi wyjątkowego wymiaru, Aromat Galvaniny Bio Cola przywodzi na myśl kwiatowe aromaty akacji i owoców tropikalnych. Zrównoważony smak i miłe wykończenie, które pozostawia w ustach uczucie świeżości, które wydaje się nie mieć końca przekonało jury do przyznania Galvaninie zasłużonego pierwszego miejsca.

2. Baladin Cola

Znalazła się na podium za wspaniały aromat i świetną pijalność. Bardzo dobrze zbudowany produkt, który dystansuje się od klasycznego trunku. Zaczynając od koloru, jaskrawej czerwieni rubinowej nadanej nie przez sztuczne barwniki, ale przez napar z orzechów kola, cytryny, pomarańczy, chinotto z Savony i przypraw, które dodaje się do wody razem z cukrem trzcina cukrowa, sok z cytryny, kwas fosforowy i dwutlenek węgla. Kuszący aromat przypominający kwiaty, przyprawy, cytrusy i czerwone owoce. Smak pełny, harmonijny, precyzyjny i bez przesytu, trwały, ale nie mdły. Zbilansowane i czyste wykończenie, przyjemne dla podniebienia.

3. Fava Cola Sole Rosso

Niemal zawsze na szczycie naszych rankingów historyczna firma z Como zajmuje podium z colą z linii Sole Rosso bio. Składniki oprócz wody: cukier trzcinowy, zagęszczony sok z cytryny, różne ekstrakty (słód jęczmienny, guarana i wanilia madagaskarska) ekstrakty organiczne, dwutlenek węgla i orzechy kola. Bursztynowy kolor, delikatne nagazowana. Złożona, intensywna i intrygująca cola, którą można delektować się zwłaszcza pod kątem aromatu. Aromaty karmelu i prażonego jęczmienia ustępują nutom cytrusów (bergamotki, pomarańczy, mandarynki), drewna, korzeni, przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa), kwiatów i aromatycznych ziół (lawenda, limonka), nuty białych owoców. Słodki smak karmelu i brązowego cukru, ale zrównoważony lekką goryczką i dobrą kwasowością.

Źródło: https://www.gamberorosso.it/notizie/classifiche/i-soft-drink-alternativi-a-coca-cola-e-pepsi-cola/

Tagi: NULL

Spis treści