Herbata Rooibos: 8 zalet czerwonej herbaty.

O herbacie rooibos mówi się, że łączy w sobie to, co najlepsze w herbacie zielonej, owocowej i ziołowej. Rzeczywiście ma ona wiele zalet i jej picie w niektórych przypadkach jest wręcz zalecane. Kto zatem powinien pić herbatę rooibos i dlaczego?

herbata rooibos

Rooibos, czyli „czerwony krzew” to niewielka roślina pochodząca z Afryki Południowej, która jest uprawiana w sposób naturalny, bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów. Jej cieniutkie listki zbiera się latem, poddaje fermentacji a następnie suszy na słońcu. Szczególną cechą tego miodowo-czerwonego naparu jest to, że nie zawiera on ani kofeiny, ani garbnika, może więc być spożywany o każdej porze dnia, nawet przez dzieci oraz kobiety w ciąży.

Czerwona herbata Rooibos z migdałem 100 g

 

 

Ponadto, dzięki swoim właściwościom antyzapalnym rooibos jest wskazany w leczeniu łupieżu. Tak naprawdę o wspaniałym działaniu herbaty rooibos można by jeszcze długo pisać i niniejszy wpis nie wyczerpuje tego tematu. Zachęcamy do poszperania w internecie i oczywiście – do konsumpcji.


Jak widać herbata rooibos pomaga w wielu przypadłościach, istnieją jednak pewne przeciwskazania w jej spożyciu. Herbaty tej powinny unikać osoby chorujące na raka (głównie raka piersi) i poddające się chemioterapii. Rooibos może również zakłócić proces leczenia niektórych chorób, przede wszystkim nerkowych i wątrobowych.


  • 1. Dzieci cierpiące na kolkę Herbata rooibos zaczęła swoją leczniczą „karierę” właśnie jako środek łagodzący kolkę i bóle brzucha u dzieci. Będąc naturalnie bezkofeinowym napojem o właściwościach przeciwzapalnych stanowi w Afryce Południowej tradycyjne lekarstwo podawane nawet niemowlętom. Teraz z jej dobroczynnego działania mogą skorzystać mamy na całym świecie. Wystarczy wymieszać trochę herbaty z mlekiem i dać dziecku do wypicia.

  • 2. Cukrzycy Znajdujący się w herbacie rooibos rzadki przeciwutleniacz aspalathin równoważy poziom cukru we krwi, zwiększa odporność na insulinę, poprawia wchłanianie glukozy przez mięśnie i zwiększa wydzielanie insuliny przez trzustkę. Rooibos zaleca się zarówno jako środek zapobiegawczy (stanowi idealną barierę dla rozwoju cukrzycy typu II) jak i leczniczy.

  • 3. Osoby z kamieniami nerkowymi W przeciwieństwie do czarnej herbaty, rooibos nie zawiera kwasu szczawiowego, który przyczynia się do powstawania kamieni wapniowych w nerkach. Oznacza to, że jest idealną alternatywą dla tych, którzy muszą wyeliminować ten kwas ze swojej diety a nie chcą zrezygnować z picia herbaty.

  • 4. Osoby z problemami skórnymi Rooibos to naturalne źródło cynku i alfa-hydroksykwasów (AHA), które słyną ze swoich właściwości złuszczających (od lat stosuje się je w peelingach). Spłycając zmarszczki wygładzają skórę i sprawiają, że wygląda ona na świeżą i pełną blasku. Osobom cierpiącym na trądzik, pryszcze i choroby skórne takie jak łuszczyca i egzema pomoże maseczka z liści rooibos zalanych niewielką ilością wody. Maseczka przynosi ulgę również w oparzeniach słonecznych.

  • 5. Alergicy. Znajdujące się w herbacie rooibos związki fenolowe mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, co jest często wykorzystywane w leczeniu alergii, w tym skórnych (egzema) i kataru siennego.

  • 6. Osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe. Herbata rooibos jest bogata w środki przeciwskurczowe, które łagodzą bóle żołądka i wspomagają trawienie. Ponadto rooibos stosuje się w celach leczniczych w przypadku zespołu jelita drażliwego. Dla uzyskania najlepszych efektów zaleca się wypicie filiżanki naparu około 30 minut przed posiłkiem.

  • 7. Osoby o słabym krążeniu. Rooibos wspomaga krążenie krwi i zmniejsza poziom cholesterolu. Dzieje się tak dzięki flawonoidom chrysoeriolowi i kwercetynie. Ten pierwszy zapobiega aktywności enzymów, które prowadzą do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych a kwercetyna działając przeciwzapalnie redukuje ciśnienie krwi. Rooibos to idealna i naturalna ochrona przed różnymi chorobami serca, w tym miażdżycą tętnic, udarem a nawet atakiem serca.

  • 8. Osoby cierpiące na łupież i słabe, wypadające włosy Herbata rooibos jest bogata w wiele ważnych składników mineralnych niezbędnych do wzrostu włosów: cynk, wapń, miedź i potas.

 

Regularne spożywanie rooibos zapobiega wypadaniu włosów oraz przyspiesza ich wzrost usuwając martwe komórki skóry, które blokują mieszki włosowe. Polifenole chronią włosy przed uszkodzeniem słonecznym, nadają im miękkości i blasku. 

 

 


Opublikowano: 20 lip 2016
Napisany przez: Perla Negra
Kategoria: Spiżarnia
Comments powered by Disqus