8 powodów, dla których warto pić mleko migdałowe

 
Chcesz się pozbyć zbędnych kilogramów? Poprawić kondycję cery? A może po prostu szukasz mleka innego niż krowie do musli lub kawy? Jakikolwiek twój powód, zachęcamy do sięgnięcia po mleko migdałowe. Jest ono nie tylko idealnym zamiennikiem dla osób nietolerujących laktozy, ale też naturalnym produktem wskazanym dla każdego, kto dba o wygląd, dobre samopoczucie i zdrowie.
 
mleko migdałowe
 
  • 1. Pomaga utrzymać zdrową wagę. Jedna szklanka niesłodzonego mleka migdałowego zawiera tylko 30 kalorii. Dla porównania szklanka mleka pełnotłustego ma ich aż 146, dwuprocentowego: 122, a mleka chudego: 86. Dzięki niskiej zawartości kalorycznej mleko migdałowe jest idealnym rozwiązaniem dla osób próbujących schudnąć albo utrzymać szczupłą sylwetkę.
  • 2. Poprawia kondycję skóryPorcja mleka migdałowego dostarcza 50 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę E, która chroni ścianki komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i tym samym zapewnia skórze zdrowy i młody wygląd.
  • 3. Jest dobre dla serca. Mleko migdałowe wolne jest od cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Ma także niską zawartość sodu, za to bogate jest w zdrowe tłuszcze (takie jak kwasy tłuszczowe omega, zwykle występujące w rybach), co pomaga w zapobieganiu nadciśnienia tętniczego i chorób serca.
  • 4. Nie zwiększa poziomu cukru we krwi. Dzięki niskiej zawartości węglowodanów redukuje ryzyko zachorowania na cukrzyce, może być również stosowane przez osoby cierpiące na tę chorobę.
  • 5. Smakuje lepiej od mleka krowiego i sojowego. Mleko migdałowe ma unikalny, nieco orzechowy smak przez wielu określany, jako lekki i orzeźwiający. Ponadto można je stosować w przepisach zamiast mleka krowiego gdyż jego konsystencja jest podobna. W Perla Negra oferujemy mleko migdałowe marki Fattoria Della Mandorla wzbogacone o różne smaki, więc nawet najwybredniejsi smakosze znajdą coś dla siebie (kliknij tutaj, by zapoznać się z pełną ofertą).
  • 6. Wzmacnia i regeneruje mięśnie. Choć szklanka mleka migdałowego zawiera jedynie 1 gram białka, to jest wspaniałym źródłem żelaza i witaminy B2, które odpowiadają za zdrowy rozwój i regenerację mięśni.
  • 7. Pomaga w trawieniu. W porcji mleka migdałowego znajduje się prawie gram błonnika, niezbędnego składnika do poprawnej przemiany materii.
  • 8. Reguluje sen, działa uspokajająco. Działanie to mleko migdałowe zawdzięcza składnikowi mineralnemu o nazwie tryptofan.

Mleka migdałowego powinny jedynie unikać osoby uczulone na orzechy. 


Opublikowano: 03 lip 2016
Napisany przez: Perla Negra
Kategoria: Spiżarnia
Comments powered by Disqus