Oliwa z oliwek: Cortijo de Suerte Alta, tradycja i smaki Hiszpanii

Plantacje oliwne zostały założone w 1924 roku przez markiza Bedmar, w 1986 roku przejął je wnuk, markiz Prado który do dziś zajmuje się osobistym nadzorem nad produkcją najwyższej jakości oliwy. Aktualnie zagęszczenie drzew oliwnych na hektar wynosi 205 drzew. 

Baena

 

Organiczny certyfikat C.A.A.E od roku 1996 gwarantuje ze oliwa Suerte Alta jast całkowicie pozbawiona chemicznych pozostałości po pestycydach i insektycydach. Syntetyczne środki ochrony roślin oraz nawozy nie są używane na terenie gajów oliwnych Suerte Alta. Gospodarstwo znajduje się pod kontrolą C.A.A.E i w całości prowadzi uprawę ekologiczną. Cały cykl produkcji oleju od drzewa do butelki zamknięty jest na obszarze Suerte Alta, co umożliwia stworzenie najwyższej jakości, świeżej i aromatycznej oliwy z oliwek.

Teroir:

Grunt na którym porastają gaje oliwne Suerte Alta to wapień, teren pagórkowaty. Gaj oliwny zajmuje teren wzdłuż brzegów rzeki Guadajoz. Różnica wysokości pomiędzy rzeką a najwyższymi partiami wynosi 160 metrów, średnia wysokość 350 metrów nad poziomem morza. Opady deszczu w okolicy są niskie, poniżej 400 litrów / rok. 
Baena 2
 

Charakterystyka oliwek:

Oliwa Picual Suerte altaBaena to jedna z najstarszych apelacji oliw (Denominacion de Origen) w Europie, istnieje od 1981r. Kryją się pod nią nazwy 3 odmian oliwek : Picudo, Hojiblanco i Picual.
 
Oliwa Cortijo De Suerte Alta powstaje z oliwek odmiany Picual. Zbiór oliwek następuje w drugiej połowie października. Kolor butelki odpowiada kolorowi oliwki podczas zbiorów. Zbiory następują w momencie kiedy oliwka z zielonej przechodzi w kolor marsala. Wtedy jakość oliwek jest najwyższa. 
 
Wszystkie butelki są numerowane, posiadają certyfikat Bio, oraz certyfikat DOP Baena, a kontrola jakości odbywa się od momentu kwiatu do zabutelkowania świeżo wyciśniętego 'nektaru' z oliwek.
Oliwa Picual Suerte alta
 
Wyjątkowo niska kwasowość oliwy z rocznika 2015/2016 – 0,14 oraz wyjątkowo wysoki poziom polifenoli 1287j. Stanowi o najwyższej jakości zarówno zdrowotn
ej jak i kulinarnej.
Ta doskonała oliwa ze wczesnego zbioru charakteryzuje się skomplikowanym ale zrównoważonym, owocowym aromatem z nutami zielonych migdałów oraz pomidorów. W smaku wyczuwalna jest delikatna gorycz wraz z akcentem słodyczy i aromatycznych ziół.
 
Możesz zakupić oliwę z oliwek Picual en Envero Cortijo de Suerte Alta 500 ml klikając na LINK

Nagrody i wyróżnienia:

New York International Olive Oil Competition – Złoty medal 2014
Olive Japan Awords – złoty medal rok 2012 i 2014
DOP Baena – Złoty medal rok 2007,2008,2009,2010,2012, 2014 srebrny medal 2011,2013
Bottle Biol Pack Aword 2012 & Złoty medal Biol Italy rok 2012 i 2014
Mejor Molino/Best Mill rok 2008
Mejor Maestro Molino/Best Mill Master rok 2012
Mencion El Orciolo d'Oro rok 2009,2010,2011,2012,2013 Italia
Top Ten 2014/Mention Biofach 2009, 2010,2013 Niemcy
China Oil, International Olive Oil Competition, złoto  rok 2014, 2015, srebro 2008, 2011, 2013
Disputation de Cordoba rok 2011 złoty medal

Opublikowano: 29 lut 2016
Napisany przez: Perla Negra
Kategoria: Spiżarnia
Comments powered by Disqus